Notebooky | Procesory | Intel

Intel má nové procesory: notebookové „Ice Lake“ poprvé dostanou 10nm tranzistory

  • Intel uvedl první 10nm procesory „Ice Lake“
  • Představené modely jsou určené pro úsporné notebooky a další zařízení
  • Součástí čipů je i nová generace grafického čipu

Trvalo to opravdu dlouho, ale Intel konečně oficiálně vydal první 10nm procesory „Ice Lake“. Jedná se o mobilní čipy, přesněji procesory určené pro notebooky, tablety, minipočítače, hybridy a další zařízení, kde je nutné brát v úvahu velikost a spotřebu čipu.

Zájemci o vysoký mobilní výkon na hraní tak zatím nemají z čeho jásat, protože na výkonné modely si ještě počkají, každopádně Intel vylepšil i integrovaný grafický čip, který zase posouvá možnosti a hranici výkonu o velký kus výše, než tomu bylo v minulosti.

Celkem 11 modelů

K dispozici je dohromady 11 nových mobilních procesorů s architekturou Sunny Cove série U a Y. Úspornější a slabší série Y zahrnuje dva dvoujádrové a tři čtyřjádrové modely, přičemž TDP je stanoveno na 9 W, respektive až 12 W dle volby výrobce.

Snímek obrazovky 2019-08-01 v 20.21.39.jpg

V případě čipů série U nabízí Intel nově šest modelů, z čehož je pouze jeden dvoujádrový, zbytek jsou čtyřjádrové varianty. Nejvyšší model Core i7-1068G7 má jako jediný TDP 28 W při frekvenci 2,3 GHz až 4,1 GHz (Turbp). Ostatní čtyřjádra i jediné dvoujádro mají TDP 15 W nebo 25 W dle nastavení. Čipy lze kombinovat s operační pamětí DDR4/LPDDR4 s frekvencí 3 200 MHz nebo 3 733 MHz.

Velkou výhodou je, že součástí platformy je i nativní podpora nové generace Wi-F 6 (Gig+), která přináší vyšší rychlosti a lepší pokrytí. Počet zařízení s Wi-Fi 6 je sice stále málo, nová technologie se ale postupně dostává na trh, byť zatím především u těch nejdražších modelů zařízení. Platforma podporuje nativně i rychlé rozhraní Thunderbolt 3, které už se v kombinaci s USB-C pomalu začíná stávat standardem. Maximálně je možné mít 4 porty.

Pokročilá grafika i akcelerace umělé inteligence

Desátá generace mobilních procesorů Core přináší i novou generaci integrovaných grafických čipů Intel Iris Plus Graphics (Gen11), které dle konfigurace nabízí výpočetní výkon až 1 TFLOPS, což bylo před několika lety výsadou velkých samostatných grafických karet.

Intel se ale u grafického čipu nesoustředí pouze na hry, u kterých Intel slibuje i 2× vyšší výkon než u minulé generace mobilních čipů stejné série, ale také na moderní standardy a videoakceleraci. Podporováno je OpenGL 4.5, DirectX 12 i OpenCL 2.2. Interní dekodéry zvládnou až 8K@30 a enkodéry pak rovněž 8K@30, v obou případech s HEVC/VP9 (4:2:0). Podporovány jsou až tři výstupy, přičemž vybírat lze jak z Displayportu 1.4b (HBR3, 4K@120, 5K@60), tak i HDMI 2.0b (4K@60).

Akcelerace umělé inteligence respektive strojového učení je řešená pomocí nové instrukční sady Deep Learning Boost. Díky tomu dokáží nové procesory efektivně a hlavně úsporně zpracovávat úkoly jako rozpoznávání obličeje, hlasu a podobně.

První testy vypadají slibně

I když se zařízení s novými 10nm procesory dočkáme až ke konci roku, Intel už některým redakcím zapůjčil testovací notebook, který byl vybaven novou platformou a procesorem Core i7-1065G7, tedy druhý nejvýkonnějším čtyřjádrem s TDP 15 W/25 W.

V prvních testech vypadá výkon čipu skvěle, alespoň při srovnání s předchozí generací, která ještě spoléhala na 14nm výrobu. Oproti srovnatelným modelům se stejným TDP je procesorový výkon vyšší o přibližně 25 %, přičemž grafický výkon od 30 % až o více než trojnásobek, dle konfigurace integrovaného grafického čipu uvnitř starších modelů se stejným TDP.

Nové procesory se také mohou pochlubit výrazně vyšší paměťovou propustností, která je téměř dvojnásobná v reálných testech. Několikanásobně je i rychlejší práce s různým typem šifrování.

Pokud tedy plánujete kupovat nový notebook nebo podobné zařízení, kde se nachází mobilní čipy v rámci tohoto spektra spotřeby, určitě si počkejte na konec roku, protože rozdíl ve výkonu procesoru je opravdu výrazný a u grafického čipu se jedná o obrovský skok. To vše doplněné podporou moderních technologií napříč platformou.

Diskuze (11) Další článek: ELONOVINKY: Starhopper úspěšně poposkočil, brzy se snad pořádně proletí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,