Intel | SSD | CES 2019

Intel Optane H10: hybridní miniaturní SSD kombinuje paměti NAND flash a 3D XPoint

Úložiště Intel Optane postavené kolem pamětí 3D XPoint je sice výkonné, ale stále poměrně drahé řešení v porovnání s nejnovějšími SSD, které využívají PCI Express. Intel se tak rozhodl trochu ustoupit a představil hybridní řešení, které by mohlo zajistit trochu větší odbyt právě pro paměti 3D XPoint a produkty Optane.

Intel Optane H10 je úložiště ve formátu M.2 (2280), které kombinuje jak paměťové čipy 3D XPoint, na jejichž vývoji se podílel Intel s Micronem, tak i klasické 3D NAND flash paměti. Konkrétně se jedná o „Intel QLC 3D NAND“, tedy nejnovější variantu se čtyřmi bity na buňku a nízkou životností. Paměti 3D XPoint ale naopak dosahují dlouhé životnosti (maximální kapacita zápisu v období záruky), takže v rámci úložiště budou sloužit více méně jako taková rychlá a velká cache paměť.

Na jaře by se mělo řešení Intel Optane H10 objevit ve třech variantách - 16 GB/256 GB, 32 GB/512 GB a 32 GB/1 TB, kdy menší kapacita značí Optane a větší pak NAND flash paměti. Cílovým použitím by měly být menší počítače, počítače v monitoru, ultrabooky a další zařízení. Cena zatím nebyla oznámena.

Diskuze (1) Další článek: Thermaltake WaterRam: Pořiďte svým nudným operačním pamětem diskotékové osvětlení a vodní chlazení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,