Intel představil nové Atomy pro Android. Mají konečně zaútočit na ARM

Intel na mobilním kongresu v Barceloně představil nové SoC procesory Atom (PDF) pro tablety a chytré mobilní telefony. Modely Z2580 (2 GHz), Z2560 (1,6 GHz) a Z2520 (1,2 GHz) s designem Clover Trail+ používají 32nm výrobní technologii a disponují dvěma jádry s podporou Hyper-Threadingu (čtyři pracovní vlákna).

Nové čipsety doplní loni představený model Z2760 určený především pro tablety s Windows 8 a budou cílit na mobilní platformu Android od Googlu. Intel se těmito kroky snaží už od loňského léta narušit prakticky absolutní panství architektury ARM v mobilním světě. Loni začalo Atom ve svých telefonech používat ZTE, nová generace se pak objeví také v zařízeních od Asusu a Lenova.

Atom.png
Nejvýkonnější model Z2580 disponuje taktem 2 GHz a 533MHz GPU jednotkou

O grafický výkon se postará GPU jednotka SGX 544MP2 s taktem 300 až 533 MHz podle modelu a s podporou rozlišení WUXGA (1 920 × 1 200 pixelů). Co se přehrávání a záznamu videa týče, čip by si měl poradit s rozlišením 1080p při frekvenci 30 fps. Hardwarový dekodér si poradí s formáty H.263, H.264, VC1, MPEG4 a WMV9.

Čipsety se soustředí také na zpracování obrazu z fotoaparátu mobilu či tabletu. U běžných snímků si poradí až s šestnáctimegapixelovými fotografiemi, akcelerovanou softwarovou stabilizací obrazu a HDR. Při rychlém snímání procesor zpracuje až 15 snímků s rozlišením 8 megapixelů za sekundu.

Tři nové modely jsou optimalizované výhradně pro Android, akcelerují tedy jeho běhové prostředí pro Javu Dalvik, zpracovávání Javascriptu a HTML5.

Trojice nových čipsetů by měla být prvním vážnějším vstupem Intelu do světa Androidu, přičemž další generace už bude disponovat 22nm výrobní technologií. Na cestě je také čtyřjádrový Atom „Bay Trail“, který by měl při plném vytížení disponovat celodenní výdrží. Intel plánuje jeho uvedení pro Android na sklonku letošního roku.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze (8) Další článek: HP bude prodávat sedmipalcové tablety Slate

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,