Intel | Úložiště

Intel uvedl výhodná úložiště typu NVMe. S cenou se dostanou pod dva tisíce

Řada SSD úložišť Intel 760p má narušit aktuální nadvládu Samsungu mezi rychlými disky typu NVMe. V tomto případě se ale nebude jednat o souboj ve výkonu, ale především výhodnosti. Jde totiž o úložiště, která zdaleka nepatří k nejrychlejším, na druhou stranu nabízí vyšší výkon než drtivá většina SSD pro rozhraní M.2 SATA.

Vzhledem k ceně, která za kapacitu 128 GB začíná na částce 74 dolarů, je zřejmé, že Intel využívá technologii TLC u většiny paměťových čipů. Výjimkou je potom velmi rychlá cache s SLC čipy. Zařazení disků těsně nad nejrychlejší a nejdražší úložiště typu SATA SSD potvrzují i první testy. Ty přinesl například web Anandtech.

V těch je potvrzeno, že jedničkou ve výkonu zůstává Samsung se svým NVMe modelem 960 PRO. Jeho cena je ale samozřejmě v jiné kategorii - nejlevnější 512GB model vyjde na 9 tisíc. Intel si za tuto kapacitu řekne 200 dolarů, tedy necelých pět tisíc korun. Výkon nových úložišť zároveň výrazně převyšuje předchozí řadu 600p, která se tak stane neprodejnou.

Ve velkých českých e-shopech zatím novou řadu Intel 760p naskladněnou nevidíme. Ceny však můžeme čekat kolem 1 900 korun (128 GB), 2 700 korun (256 GB) a 4 900 korun (512 GB). Další kapacity má Intel uvést v průběhu roku.

Diskuze (9) Další článek: Československý Microsoft představil nového šéfa. Získal manažera z T-Mobilu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,