Intel vs. AMD: souboj vícejádrových procesorů začal. AMD zesměšňuje Intel neuvěřitelně nízkou cenou

  • AMD představilo nové levné procesory až s 32jádry
  • AMD útočí na serverový i domácí trh Intelu
  • Intel nemá konkurenceschopnou nabídku

AMD tento týden představilo nové výkonné procesory 2. generace řady Ryzen – Threadripper, které jsou určené pro velmi náročné uživatele, profesionály ale také servery, protože nejvyšší model se pyšní 32 fyzickými jádry.

I když Intel v tomto segmentu držel neotřesitelnou pozici, nyní nastává doba, kdy AMD využilo pomalého vývoje procesorů Intel a zároveň rychle inovuje, což má za následek i nečekaně rychlý útok právě na lukrativní profesionální a serverový segment.

Vládnoucí Intel

Intel už spoustu let vládne serverovému a datacentrovému trhu s jeho procesory Xeon. Jen za poslední čtvrtletí měl z tohoto segmentu příjem 5,5 miliardy dolarůa nelze se tomu divit, protože procesory Xeon jsou primárně používané třeba i u nejvýkonnějších superpočítačů.

Klepněte pro větší obrázek
Finanční výsledky Intelu ze segmentu serverů a datacenter

AMD dlouho nemohlo Intel dohnat především kvůli horší architektuře a vždy horší výrobní technologii. Továrny na čipy, které poskytují výrobu ostatním (včetně AMD), byly vždy pozadu za výrobním procesem Intelu a tak si Intel užíval náskok jak po stránce architektonické, tak i výrobní.

Kvůli tomu nemohly vícejádrové procesory AMD v tomto segmentu nějak významně konkurovat – byly pomalejší a měly vyšší spotřebu. Zákazníci tak dle předpokladů spíše volili procesory od Intelu.

Časy se ale mění a seběhlo se několik událostí, které zcela obrátily karty.

Nové architektury i výroba

První věcí, která hraje zásadní roli ve změně, je výrobní technologie. Zatímco si Intel užíval takřka monopolní postavení, zvolnil tempo, což z ekonomického pohledu dává smysl, když nemá konkurenci. Jenže tím si postupně zadělal na problémy.

Zatímco 14nm technologii výroby už má velmi optimalizovanou a už ve třetí generaci, s 10nm se stále ještě pere a žádné procesory od Intelu, které by byly vyráběné 10nm technologií, stále nejsou k dispozici a zatím to vypadá, že jen tak nebudou.

Výrobce čipů TSMC, u kterého si nechává čipy vyrábět nejen AMD, ale třeba také Apple, Nvidia a další, už ale má dávno 10nm technologii zvládnutou a tento rok už bude mít 7nm čipy. Dokonce se objevily i zprávy o tom, že inženýři TSMC už vyvíjí i továrny pro výrobu 5nm a 3nm čipů, které půjdou do výroby kolem roku 2020 a 2022.

Nové procesory AMD Threadripper s architekturou Zen+ už jsou vyráběné 12nm technologií a k dostání budou příští týden. A to je velká rána pro Intel. AMD se totiž snaží i po architektonické stránce a Zen+ přináší mnoho vylepšení a rozšiřuje novinky, které přinesla první generace Zenu.

Intel vs. AMD: konec předražených procesorů

Protože se v tomto článku soustředíme jen na ty nejvýkonnější procesory zaměřené na náročný segment a servery, je nutné se podívat na nabídku, kterou aktuálně předvádí Intel.

Nejvyšší desktopový model procesoru Core i9-7980XE od Intelu má 18 jader (36 vláken), nabízí 44 linek PCI Express a jeho cena je 50 500 korun s DPH. AMD ale už prozradilo, že bude nový nejvyšší model Threadripper 2990WX s 32 jádry (64 vláken) a podporou 60 PCI Express linek nabízet za přibližně 45 tisíc korun s DPH.

Klepněte pro větší obrázek

První neoficiální testy ukazují, že rozdíl ve výkonu ve prospěch čipu od AMD bude desítky procent, v některých případech bude čip od AMD dokonce až o polovinu rychlejší. Vzhledem k počtu jader se tomu nelze divit, byť Intel má stále výhodu v optimalizaci architektury a některých vybraných instrukčních sad, které jsou důležité pro některé matematické výpočty (pokud je vývojář daného programu použije).

Stejný příměr se objevuje i u dalších nižších modelů, které nabízí 24 jader (Threadripper 2970WX), 16 jader (Threadripper 2950X) nebo 12 jader (Threadripper 2920X).

Máme tu tedy nástup konkurence, která přichází s mnohem nižšími cenami, ale zároveň i mnohem vyšším výkonem. Intel na to bude muset rychle reagovat, ale zatím nemá čím a ještě nějakou dobu mít nebude – jak už jsme psali výše, zatímco Intel zpomalil, ostatní zabrali a jsou rychle rozjetí ho porazit v jeho nejdůležitějším segmentu, kde má rovněž nejvyšší marže.

Klepněte pro větší obrázek

Čistě pro datacentra nejnáročnějšího charakteru má AMD procesory EPYC, jejichž hlavní výhodou je možnost obrovského množství operační paměti. I u této řady se brzy dočkáme upgradu, protože na rok 2019 AMD chystá dokonce 64jádrové (128 vláken) modely, které už budou vyráběné 7nm technologií.

Více jader i pro budoucí hráče

Pokud pomineme cenu, u dnešních her sice stále vítězí čipy Intel díky vyšší frekvenci jader, které se odrážejí na vyšším počtu snímků ve hře, ale i to se pomalu mění. AMD rovněž zvyšuje frekvence a pomalu tak dohání procesory Intel, které už se dostaly na hranici 5 GHz. Ale nastává i změna u her.

Dnešní hry už bez problémů dokáží vytížit čtyři jádra a u vybraných her lze vytížit i další. Důvodem je nasazení podobných vícejádrových procesorů i u konzolí (o vývoj se stará AMD) a také větší a komplexnější enginy, které stále více využívají různé umělé inteligence a další prvky, které si lépe poradí s větším počtem jader lépe, než s vysokou frekvencí a menším počtem jader.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Lze tak poměrně dobře předpokládat, že počet jader procesoru bude hrát stále větší roli u hraní her, tedy koncových zařízení, které nejsou „profesionálního“ charakteru. Pokud AMD nezpomalí tempo, může získat i v tomto segmentu velmi dobrý náskok oproti Intelu , který v rámci počtu jader je už nyní značně pozadu.

Testy výkonu příští týden

Momentálně už mají novináři k dispozici vzorky nových čipů, avšak mohou je pouze „ukázat“, na výsledky testů a recenze je embargo až do příštího týdne, kdy se začnou procesory i prodávat.

Už teď je ale jasné, že to bude opravdu hodně zajímavé, když například v programu Cinebench R15, který patří mezi populární testy výpočetního výkonu procesoru při renderování, dosáhl nejvyšší model od AMD na více než 5 tisíc bodů, zatímco nejvyšší model od Intelu, který je dokonce ještě o pět tisíc dražší, na pouhých 3 300 bodů.

Blíží se bouře. Blíží se velká bouře.

Diskuze (86) Další článek: Intel zveřejnil plány na další generace procesorů Xeon. 10nm čipy budou až v roce 2020

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,