Internet můžeme Švýcarsku jen závidět. Běžné jsou 10Gb/s přípojky, první operátor posílil na 25 Gb/s

V dubnu jsme psali o tom, kterak první z větších tuzemských poskytovatelů internetu začal nabízet i dvougigabitovou přípojku. Ve Švýcarsku jsou ale ještě dál. „Normou“ jsou pětkrát rychlejší linky.

Největší tamní operátor Swisscom jej nabízí od roku 2020, Salt jej uvedl ještě o rok dřív. Deset gigabitů si mohou objednat lidé také u společností Sunrise nebo Quickline. Ve všech případech jde o optické linky typu 10G-PON se symetrickými rychlostmi.

Menší poskytovatel Init7 spustil dokonce 25Gb/s tarif. Stojí 65 franků (1300 Kč) měsíčně, v ceně je i IPTV s 200 kanály. Stejnou částku si firma účtuje ale i za 1- a 10Gb/s připojení. Nejvyšší tarif má ale třikrát dražší instalační poplatek.

Ve Švýcarsku běží zhruba třetina internetových linek na optických vláknech, stejný podíl podíl mají též kabelovky a DSL. Ani u nich se zrychlováním neskončili. Kabelovkáři už pomalu připravují nasazení nového standardu DOCSIS 4.0, který by internet na koaxiálních linkách posunul až na 10/6 Gb/s. Swisscom zase jako první evropský operátor již před šesti lety spustil evoluci VDSL s názvem G.Fast, která dokáže na kratších vzdálenostech dostat z dřívějších telefonních kabelů až 500/50 Mb/s.

V zemi Helvétského kříže mají na rychlý internet doslova právo. Minimální poskytovaná rychlost je zákonem o univerzální službě stanovena na 10/1 Mb/s, od roku 2024 se spodní hranice zvýší na 80/8 Mb/s.

via Radek Zajíc

Diskuze (41) Další článek: Česká pošta zrychlí doručování balíků z Číny. Pomůže nový terminál za stovky milionů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,