Izrael při náletech v Sýrii poprvé použil nadzvukovou raketu Rampage

  • Izraelské vojenské letectvo má za sebou pozoruhodnou premiéru
  • Nedávno poprvé použilo novou nadzvukovou raketu vzduch-země
  • Tzv. Rampage je určena k likvidaci cenných a chráněných cílů

Izraelské vojenské letectvo, které je jedním z nejlepších a nejvíce efektivních na světě, má podle dostupných zpráv za sebou pozoruhodnou premiéru. Při nedávných náletech na vojenské cíle v Sýrii poprvé použilo nové nadzvukové rakety vzduch-země typu Rampage.

Šlo o početné letecké údery v oblasti města Masjaf na západě Sýrie. Izraelská letadla tam zaútočila v sobotu 13. dubna 2019 před úsvitem. Specialisté na analýzu satelitních snímků ze společnosti ImageSat International potvrdili, že Izrael vedl tento útok proti vojenské základně v Masjafu. Z rozboru satelitních snímků vyplynulo, že při útocích se Izraelcům podařilo zničit velký hangár a tři blízké budovy

Některé zdroje z vojenských kruhů uvedly, že izraelské letectvo nejspíš poprvé v bojové misi použilo svou nejnovější nadzvukovou raketu Rampage. Tato raketa je přitom určená k likvidaci cenných a chráněných cílů. Na jejím vývoji se podílely izraelské společnosti Israel Aerospace Industries (IAI) a Israel Military Industry Systems (IMI).

Přednosti Rampage

Rampage je nadzvukovou raketou dalekého dosahu typu vzduch-země, která je určena k misím typu „udeř a uteč“ na vzdálenosti ve stovkách kilometrů. Je vybavená pokročilou navigací, která jí poskytuje vysokou přesnost zásahu. Může operovat ve dne i v noci, za každého počasí. Oproti konkurenci údajně zaručuje velmi nízké náklady na jednu misi.

Mezi přednostmi této střely je i možnost ovládat její ničivou sílu. Díky tomu jde o chirurgicky přesnou zbraň, která způsobí jen minimální vedlejší škody, i když mezi odpálením z letounu a zásahem cíle může strávit poměrně dlouhou dobu ve vzduchu.

Novou raketu mohou využívat různé útočné letouny izraelského letectva, včetně jejich strojů McDonnell Douglas F-15 Eagle, General Dynamics F-16 Fighting Falcon a Lockheed Martin F-35 Lightning II. Po odpálení z letounu může raketa zničit třeba protivníkovy protiletecké systémy, velitelství, muniční a zbrojní sklady nebo logistická centra.

Raketa Rampage vznikla původně pod názvem MARS jako letecká varianta dělostřeleckého raketového systému EXTRA (EXTended Range Artillery) od společnosti Israel Military Industry Systems (IMI).

Tyto 4,7 metru dlouhé rakety ráže 306 mm a o hmotnosti 570 kg může odpalovat izraelský raketomet LYNX (který vyrábí rovněž IMI) nebo i řada jiných podobných raketových systémů. Rakety EXTRA mohou nést hlavici o hmotnosti 120 kg do vzdálenosti 150 km, s přesností zásahu 10 metrů.

Diskuze (69) Další článek: Květnové Windows 10 znemožní nutit uživatele ke změně hesla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,