Jablotron, Avast či Seznam rozjíždí výzkum s ČVUT

Jablotron, Avast Software, Seznam.cz a Alza.cz investují do výzkumu v rámci eClubu ČVUT. Studenti tak získají stipendia a škola aplikovanou vědu.

Velikáni tuzemského technologického byznysu rozjíždí úzkou výzkumnou a vývojovou spolupráci s Českým vysokým učením technickým v Praze. Jablotron, Seznam.cz, Avast Software a Alza.cz se staly významnými partnery eClubu ČVUT, který se už několik let snaží překlápět slibné studentské projekty do komerčního nasazení. S příchodem partnerů a financí má dojít k velké profesionalizaci a změně přístupu.

Projekt eClubu na ČVUT rozjel Jan Šedivý, který se po 18 letech v zahraničních centrálách Googlu a IBM rozhodl vrátit na školu a rozhýbat poněkud ztuhlé akademické prostředí. Nejdříve se snažil, aby studenti technické školy začali své nápady přetavovat do startupů. Několik takových mladých firem díky tomu vzniklo a nadále rozvíjejí činnost.

„Ne každý student má ale podnikatelský nápad a ne každý podnikat chce. Zároveň by ale mnoho lidí chtělo něco dělat. Studenti požadují, aby nedělali jenom něco do šuplíku a teoreticky, ale aby jejich práce byla vidět,“ vysvětluje Šedivý změny, které nyní přicházejí.

Peníze pro studenty

Z eClubu se proto nyní stává místo pro takzvaný aplikovaný výzkum. Partneři, kteří tento inkubátor sponzorují, skrze něj budou moci využít doktorandů a dalších studentů a zapojit je do reálného výzkumu a vývoje nových produktů. Měla by to být „win-win“ situace – firmy mohou výzkum vyčlenit mimo svůj běžný provoz (výzkum je dlouhodobá věc a ne vždy se hodí do běžného vývojového procesu) a studenti naopak získají stipendia a platy.

Klepněte pro větší obrázek
eClub, Made in Czech Republic. Jen to chce víc lídrů na mnoha úrovních, říká Jan Šedivý.

Každý z partnerů podle informací Connect.cz ročně přispívá řádově vyšší stovky tisíc až milion korun. Většina z těchto peněz jde právě na studenty. Pro ČVUT je to tak další z ne zase tolika podobných aplikovaných výzkumů. Několik z nich škole platí například Cisco, které se zavázalo podporou půl milionu eur a mimo jiné na Karlově náměstí otevřelo výzkumné bezpečnostní centrum. Daří se rozvíjet i spolupráci s IBM a Microsoftem.

Seznam už s ČVUT na podobné úrovni pracuje delší dobu (zhruba tři roky) a využívá výzkumu doktorandů. Během toho se dělalo na pěti projektech a většina z nich měla co dočinění s prací s daty. „Ze vzájemné spolupráce vzešel například klasifikátor zpráv v naší e-mailové službě,“ popisuje generální ředitel Seznamu Pavel Zima. Studenti dodali také některé algoritmy pro vyhledávač. Seznam si spolupráci velice chválí a Zima mimo jiné říká, že „Honza Šedivý dramaticky změnil chování školy“.

Český Nest a další

Také Avast se velice zajímá o práci s velkými daty a o strojové učení. Nejziskovější česká IT firma se snaží pomocí analýzy dat a učení strojů odhalovat škodlivý software.

Klepněte pro větší obrázek
Budova The Blox, kde eClub nyní sídlí. Pak se přestěhuje do CIIRCu.

Alza už dříve začala rozšiřovat svůj interní vývoj a podle zástupců společnosti je IT oddělení jedno z vůbec nejrychleji rostoucích v celé firmě. Do eClubu chce zelený ufon směřovat výzkumné projekty, na které jinak při běžném „sprintovém“ vývoji není čas.

Jako velice zajímavé se jeví projekty pro Jablotron. Výrobce zabezpečovacích systémů a dalších chytrých technologií do budov se čím dál více vydává směrem ke cloudu a softwaru na pozadí. Šéf společnosti Dalibor Dědek říká, že samotný alarm už jde prodat velice těžko. Klade se tak velký důraz na ovládání z mobilních aplikací a tak dále. Na trhu se už nějakou dobu mluví také o tom, že by Jablotron rád přišel s vlastním chytrým termostatem ve stylu Nestu, který nyní patří Googlu.

Proměněny eClub aktuálně sídlí v ještě ne úplně kompletní budově The Blox v pražských Dejvicích, hned vedle hotelu Diplomat na „Kulaťáku“. To má být pouze dočasné řešení, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, jehož je eClub součástí, totiž staví dvě nové budovy, které pak tento projekt pojmou. Počítá se, že by to mohlo být zhruba za rok.

Diskuze (2) Další článek: Evga nabízí GeForce GTX 980 s hybridním vodním chlazením

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,