Jak pan Dell mění svojí legendární počítačovou firmu

Dell už je nějakou dobu z burzy a pokračuje tak v klidné přeměně. Prodej počítačů koncovým zákazníkům už tvoří pouze 15 procent tržeb, naopak nejrychleji roste právě nový byznys.

Connect.cz z Bruselu: Michael Dell je rozlítaný člověk. Jen tento týden stihnul ve svém letadle obletět Dauhá, Abú Dhabí, Berlín, Brusel a další města. Jezdí tam za zákazníky jeho společnosti Dell a má na pilno. Snaží se jim vysvětlit, čím teď Dell je, v době, kdy už není veřejně obchodovatelnou firmou na burze s věčným dohledem akcionářů.

„Nemůžete pořád dokola dělat jednu a tu samou věc a čekat, že to bude fungovat,“ říká jeden z nejúspěšnějších IT podnikatelů světa. Co tím myslí? Především to, že Dell už dávno není tím, pod čím ho zná většina obyvatel planety, tedy pouze výrobcem počítačů.

„Počítačovému trhu stále věříme a jsem na něm aktivní,“ navazuje Michael Dell. „Ale jenom 15 procent z našeho byznysu tvoří koncoví zákazníci. Jsme mnohem více zaměření na nové oblasti.“

Michael Dell svůj podnik za vydatného přispění investorů stáhl z burzy právě kvůli tomu, že potřeboval čas a klid. Klid od dotazů akcionářů a Wall Street, kde jsou ty tablety a jak to s těmi počítači bude, a čas na to, aby Dell otočil k novému druhu byznysu. K datovým centrům, cloudům a tak dále.

Rosteme v dvouciferných číslech

„Jako privátní společnost můžeme neustále útočit. Investujeme do mnoha oblastí a nevidíme, že by konkurence investovala tolik, co my,“ opakuje Dell. V případě americké konkurence to může být pravda, v Číně ale Huawei oznámila další navýšení investic a aktivit. Dellova společnost už každopádně nemusí a nedává podrobné pohledy do svých čísel, celkové částky tedy nejsou k dispozici. Změna zaměření ale podle oslovených zástupců společnosti a analytiků funguje.

Klepněte pro větší obrázek
Mám to zase ve svých rukou a mám se dobře. Michael Dell na summitu v Bruselu.

Dell v loňském roce utržil kolem 60 miliard dolarů. Třetina z toho je z nového byznysu zaměřeného na sítě, kybernetickou bezpečnost, cloud a big data. „Náš nový byznys roste konstantě v dvouciferných hodnotách,“ vzkazuje Michael Dell. A růst má dle jeho slov trvat i nadále, mimo jiné i díky tomu, že podnik neustále integruje řadu akvizic, které ještě před svým stažením z burzy realizoval.

Michael Dell se dle jeho slov do minulosti příliš nedívá a zaměřuje se především na budoucnost. Něco by v historii své společnosti ale přece jenom změnil. „Uskutečnil bych některé akvizice, které jsem v minulosti nerealizoval,“ říká tajemně.

Dell dlouhou dobu těžil z toho, že dokázal výborně vyladit výrobu, distribuci a servis. Michael Dell v tomto ohledu dotáhl výrobu počítačů téměř k dokonalosti. Jak už ale sám řekl, není možné dělat tu samou věc pořád dokola. Otázkou tedy je, zda skutečně bude možné Dell transformovat z chytrého výrobce hardwaru k někomu, kdo nabízí i něco nad samotným železem. „Děláme na tom,“ vzkazuje Dell.

Otevřeni pokusům

Texaská společnost tak vedle akvizic před několika měsíci vytvořila novou vnitrofiremní jednotku. Jmenuje se Dell Research, které se společně s dalšími aktivitami ve výzkumu a vývoji těší veliké pozornosti a přízni vedení. „Jsme soukromá firma, takže si nyní můžeme dovolit více investic do R&D,“ vysvětluje Michael Dell.

Klepněte pro větší obrázek
Jdeme si pro vaše rozpočty. Michael Dell.

Ve skutečnosti se zdá, že Dell výzkumným aktivitám velice fandí. „Máme teď hodně volné ruce, jsme otevření hodně novým a často ještě neobvyklým věcem a vedle hardwaru se čím dál více zabýváme především softwarem,“ popisují v neformálních diskusích členové Research týmu Dellu.

Nový Dell se nyní spojuje s kde kým a nebojí se zejména mladých nadějných společností. V oblasti sítí se začal velice kamarádit například s firmou Big Switch, v Silicon Valley otevřel centrum pro výzkum internetu věcí, interní startupový akcelerátor Founders Club 50, skrze který prošly společnosti jako Jive, Pure Storage či MemSQL, dostal další dávku investic. Dell také investoval do společnosti Nexenta, která se snaží narušit tradiční byznys podniků jako EMC či NetApp v oblasti ukládání dat, a společně s Intelem a Clouderou se pracuje na technologiích pro big data platformu Hadoop.

V Dellu se teď hodně věcí točí kolem softwaru. A hodně se o něm mluví. Společnost už dříve zformovala softwarovou divizi, jejíž aktivity začínají prolézat skrze většinu oblastí. Proč? „Velice věříme tomu, že síťový byznys bude zásadně narušen softwarově definovanými sítěmi (SDN). Vidíme, že se ze sítí stávají v podstatě aplikace běžící ve virtuálním prostředí,“ komentuje situaci Michael Dell.

 

Cítíme hodně investic, volnosti a zájmu o rozšiřování výzkumu a vývoje.

 

A nejde pouze o sítě, nástup virtuálních datacenter by se měl uskutečnit prakticky na všech úrovních, včetně datových úložišť. Dell se proto stal velice úzkým partnerem VMwaru, se kterým pracuje na rozšíření jeho vize softwarově definovaných datových center. Vše, co nyní Dell vypouští ven, pracuje s „virtuálnem“ a softwarovou koncepcí, kupříkladu nová třináctá generace serverů PowerEdge.

Virtuální počítače jako mainstream

Firma už dokonce začala tvrdit to, že se do hlavního proudu dostávají i virtuální počítače. Tedy stroje, které neběží na lokálním počítači, ale v datovém centru, odkud jsou uživatelům doručovány na takzvané tenké klienty. Dell kvůli této oblasti koupil společnost Wyse Technology, na jejíž odkaz navazuje a prodeje jsou údajně nad očekávání dobré.

Dell aktuálně na trh vypouští nové tenké klienty Wyse a společně s tím také „krabice“ do datových center, které jsou kompletně připraveny virtuální počítače doručovat. I v tomto se úzce pracuje s VMwarem a jeho koncepcí PC-over-IP (PCoIP). Zvláštní zařízení je připraveno také pro operátory a další cloudové providery, kteří mohou počítače nabízet jako službu (DaaS).

Klepněte pro větší obrázek
Všechno připraveno pro softwarově definovanou budoucnost. Servery PowerEdge třinácté generace.

Michael Dell už od odchodu z burzy opakuje, že jeho podnik nyní nebude podléhat tlaku Wall Street a bude tak mít volné ruce na dlouhodobé strategie a agresivní obchodní taktiky (není třeba tolik řešit marži a na její úkor je dobré získat podíl na trhu). V tom hodlá i nadále pokračovat. Zároveň s popisovanými změnami se ale postupně mění také obchod.

„Snažíme se změnit obchod. Nechceme chodit k zákazníkům s tím, že jim ukážeme, co jim můžeme prodat. Chceme od nich slyšet, jaké ve firmě řeší problémy a jak s tím můžeme pomoci.“ Tedy už žádné „my prodáváme servery a počítače“. Přístup se mění a Dell samotné technologie považuje za prostředek.

Dalšímu rychlému růstu mají pomáhat také finanční služby v rámci divize Dell Financial Services. Podobají se tomu, co nabízí IBM, a zákazníci tak mohou využít lepšího přístupu k financování nákupů IT vybavení.

Cestu autora na konferenci Dell Solutions Summit 2014 hradila společnost Dell.

Diskuze (15) Další článek: GeForce GTX 970 a 980: efektivní výkon Maxwellu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,