Jokiro chce Česko naučit ukládat data v cloudu

Mladý plzeňský tým spouští službu distribuované cloudové úložiště dat Jokiro, které má v Česku konkurovat Amazonu S3 a naučit Čechy ukládat data v cloudu.

Najít v tom ohromném množství mladých cloudových služeb jednu, která roste nejvýraznějším tempem, není zase takový problém. V cloudovém úložišti Amazon S3 už se každé 3 měsíce uloží a zpracuje téměř bilion objektů, přičemž ještě před 2 lety jich bylo něco přes 250 miliard. Amazonu se tyto počty daří navyšovat i přesto, že výkonný a stabilní je i trh s klasickými hardwarovými storage systémy, které jejich výrobcům každoročně vygenerují příjmy přes 35 miliard dolarů.

Ukládání firemních a dalších dat do cloudu ve světě táhne. A vlna by se mohla šířit. „Věříme tomu, že trend ukládání dat do cloudu poroste i u nás,“ popisuje v rozhovoru pro Connect.cz Milan Veselý, který se svým kolegou Richardem Marešem po novém roce spustil službu Jokiro. Kvůli tomuto novému projektu opustili dobře placená místa v nejvyšších sférách implementace IT řešení a z vlastních úspor rozjíždějí společnost, která by v Česku naučila firmy ukládat jejich data v cloudové službě.

„V zahraničí všichni všechno ukládají na Amazon a my si myslíme, že v Česku to budou chtít zákazníci dělat také,“ odkazuje Veselý trochu s nadsázkou na zmiňovaný Amazon S3. Princip Jokira je v podstatě hodně podobný zahraniční konkurenci. Jedná se o cloudové úložiště datových objektů, do kterého je možné přistupovat přes aplikační rozhraní (API).

Svěřit data cloudu

Firmy tak nemusí provozovat vlastní úložný systém na ne zrovna levném serverovém hardwaru, ale pomocí API mohou svá interní data jednoduše skladovat v cloudu Jokiro. Podobně mohou pracovat například vývojáři aplikací, kteří mohou API využít rovněž ke skladování a čtení potřebných informací. Mladí podnikatelé aktuálně řeší s nejmenovanou tuzemskou společností pilotní projekt pro streamování online videa. Jokiro má sloužit jako úložiště a poskytovatel těchto videí. „Video je datově hodně náročné a zmiňovaná společnost se tak vyhne počátečním výrazným investicím do vlastního hardwaru,“ popisuje Veselý výhody.

Klepněte pro větší obrázek
Doba ukládání dat v cloudu v Česku přijde. Zleva: Milan Veselý a Richard Mareš.

K dispozici jsou, nebo v brzké budoucnosti budou, i další funkce, třeba synchronizace dat a vybraných adresářů pro neomezené množství uživatelů v rámci jednoho účtu, sdílení obsahu mezi uživateli, push notifikace v rámci API, knihovny pro jazyky PHP, Ruby a .NET nebo editace uloženého obsahu skrze webový prohlížeč. Vyjít mají také aplikace pro iOS a Android, přes které bude možné k datům přistupovat, modifikovat je a editovat.

„Jokiro není cílené pouze na firmy a profesionály, ale také pro všechny, kdo chtějí synchronizaci na telefonu a webu,“ doplňuje Richard Mareš. V horizontu jednoho roku se počítá i s indexováním obsahu a fulltextovým vyhledáváním, což by mělo vytvořit základ pro případné funkce analýzy dat.

Veškeré účtování probíhá na základě spotřeby a nepředplácí se žádné předem stanovené množství gigabytů. „Čím více se služba používá, tím méně se za ní platí,“ říká Veselý. Zákazníci přitom nemají být limitováni žádným omezeným množstvím prostoru. „Aktuálně jsme schopní ukládat desítky terabytů dat a do budoucna počítáme s navyšováním této kapacity,“ konstatuje Mareš.

Více než Amazon

Dvojčlenný tým z Plzně aktuální fázi projektu Jokiro aktivně vyvíjel zhruba půl roku s tím, že ještě rok předtím postupně zrála myšlenka a celá koncepce. Pro vstup s cloudovým úložištěm na český trh je podle dvou IT odborníků ideální doba. „To, že podobnou službu nikdo nepoužívá, je dáno tím, že u nás žádná taková není,“ myslí si Veselý. „Je sice možné si od nás platit S3 od Amazonu, ale tuzemské firmy často nechtějí svá data posílat někam do zahraničí a komunikovat s bezejmenným call centrem.“

Jokiro chce z prozatím ryze české působnosti těžit. „Naši zákazníci budou mít data uložená v datových centrech v Česku a bavit se s nimi budeme přímo my,“ zaručují dva společníci. Jokiro prozatím své servery hostuje v jednom datovém centru v Praze zajištěném standardy TIER 3 a 4, hodlá se ale rozšířit také do dalších koutů republiky a data do nich replikovat. Oproti Amazonu má česká služba údajně další výhodu v podobě modernějšího API a jednodušším přístupu k funkcím a soutěžit může i cenově.

Klepněte pro větší obrázek
V současné době jsou k dispozici knihovny v jazyce Java a do budoucna mají přibýt i PHP, Ruby a .NET.

Oba podnikatelé nicméně souhlasí s tím, že nyní bude nutné celou myšlenku popularizovat a budovat v zákaznících důvěru v to, že v cloudu jsou jejich data v bezpečí. „Teď několik měsíců poběží testovací beta verze Jokira a během tohoto období bychom toto chtěli podchytit,“ říká Richard Mareš. V evangelizaci cloudových služeb na to ostatně v Česku nejsou sami – snaží se o to třeba cloudový spamový filtr od firmy Excello nebo mladý produkt AppToCloud.

Jokiro chce svojí službu nabízet také jako privátní řešení pro jednotlivé zákazníky. Hlavní myšlenkou má být to, že firma pronajme vlastní servery i s nastaveným produktem na přesná specifika zákazníků. „Náš cloud je samozřejmě postavený na určitém nastavení a některé typy zákazníků mohou chtít službu využívat jinak,“ vysvětluje Mareš.

Dodávat Jokiro jako připravenou instalaci na libovolné servery v datových centrech zákazníků ale Veselý s Marešem nechtějí. Celý systém totiž běží na jejich sestaveném hardwaru vycházejícího ze serverů Super Micro, a je přesně odladěný. „Pokud bychom někomu Jokiro nasadili například na jeho server od Dellu, nemuselo by vše běžet tak, jak chceme,“ říkají mladí podnikatelé.

Na vlastním hardwaru s vlastím softwarem

Jokiro tak nevyužívá žádné hotové storage systémy typu 3PAR od HP nebo Compellent od Dellu, ale hardware, který si nechali postavit podle svých požadavků. „Máme naprogramovaný takový vlastní storage,“ usmívá se Mareš. „Řešili jsme, jak dát servery dohromady a od koho je nakupovat a po několika úvahách jsme dospěli k tomu, že Super Micro je nejlepší volba,“ doplňuje Veselý.

Výhodou tohoto sestaveného komplexu má být mimo jiné to, že je možné velice rychle připojovat další a další servery a zapojovat je do provozu. Roli samozřejmě hraje i mnohem nižší cena. Součástí serverové konfigurace nejsou zejména kvůli vysoké ceně SSD disky a data se ukládají na klasická disková pole. „SSD disky jsou samozřejmě rychlostí úplně někde jinde, ale to samé lze říci o ceně,“ argumentují oba zástupci Jokira. „Tyto disky se na dlouhodobé skladování dat cenově prozatím nevyplatí.“

Klepněte pro větší obrázek
Spoluzakladatelé Jokira se nechtějí příliš nazývat startupem a na projektu pracují ze své kanceláře z Plzně. Svůj nápad nicméně prezentovali na startup show na WebExpu.

Z vlastní produkce je i software, který na sestavené vrstvě serverového hardwaru běží. Základ tvoří především open source technologie – jádro běží na modifikovaném Springu a hodně používány jsou knihovny Apache. „Kvalita open source knihoven a softwaru je na takové úrovni, že není třeba hledat žádné další řešení,“ tvrdí Mareš.

Technologie pak běží na Javě. „Java má obecně špatnou pověst, ale my jsme zjistili, že neprávem,“ vysvětluje Mareš. Java má podle jeho slov tu výhodu, že dokáže dobře pracovat na té nejnižší úrovni při komunikaci s hardwarovými prvky a zároveň dokáže efektivní a komplexní o vrstvy výše.

„Celkově razíme moderní trend vývoje, aby vše bylo jednoduché, výkonné a škálovatelné,“ pokračuje Mareš. Pro ukládání dat tak Jokiro využívá NoSQL databáze a především Redis. Databáze je pro zákazníky Jokira sdílená, nikdo ale (ani samotní tvůrci) do dat jednotlivých firem nevidí.

Technologicky náročný projekt teď bude důležité začít prodávat. Efektivní tým prozatím nechce najímat žádné obchodní zástupce a chce se spolehnout spíše na vlastní síly a odborné konzultace. Celou dobu, co se pohybuji ve světě IT, mám pocit, že službu umí nejlépe prodat ten, kdo jí rozumí,“ věří Veselý.

Oba podnikatelé tvrdí, že ještě nějakou dobu jsou schopní Jokiro táhnout pomocí vlastních financí, samozřejmě ale počítají s tím, že brzy začne vydělávat. O vstupu investora neuvažují. „Možná až v některé další fázi, kdybychom potřebovali výrazně financovat expanzi na zahraniční trhy,“ uzavírají spoluzakladatelé.

Diskuze (9) Další článek: Blu-ray média možná dostanou podporu i pro filmy s rozlišením 4K

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,