Nvidia má vážný zájem o Arm, obchod je už na spadnutí (aktualizováno)

Aktualizováno 3. srpna: Nvidia je podle Bloombergu v pokročilé fázi vyjednávání a o akvizici Armu se má rozhodnout v nadcházejících týdnech. Analytici odhadují, že by Softbank mohl inkasovat okolo 55 miliard dolarů, zhruba o dvě třetiny více, než kolik za Arm zaplatil před čtyřmi lety.

Jen pro představu – tržní hodnota Nvidie za stejné období vzrostla osminásobně, kapitalizace AMD je dokonce 19× vyšší. Intel si polepšil o 23 %, jeho akcie nicméně od začátku roku výrazně klesají.


Původní článek z 23. července: Minulý týden se provalila zpráva, že japonský Softbank se možná bude chtít zbavit společnosti Arm, která vyvíjí stejnojmenné procesory. Podle zdrojů Bloombergu je mezi vážnými zájemci Nvidia.

Pro amerického výrobce by šlo o největší obchod v historii. Loni odkoupil Mellanox Technologies za 6,9 miliardy, což mu otevřelo cestu k síťovým technologiím využívaným v superpočítačích a datacentrech. Arm je ale jiná liga. Softbank za něj před čtyřmi lety zaplatila 32 miliard dolarů a od té doby musela hodnota výrazně stoupnout.

Bloomberg tvrdí, že kolem Armu již krouží také jiné společnosti. Insideři tohoto listu ale nechtějí prozradit nikoho konkrétního. Řekli jen to, že Apple zájem nemá. Žádná ze společností však nechtěl tyto spekulace komentovat.

Pro Nvidii i Apple by akvizice byla přínosná z hlediska patentů i vyvíjených technologií. Nvidia by navíc mohla srovnat krok s Intelem a AMD, takže by mohla dělat kromě grafických čipů také procesory.

Jenže Arm je velmi specifická firma. Navrhuje procesorové a grafické architektury a konkrétní čipy, ale sama si je nevyrábí ani nenechává vyrábět. Obchodní model Armu je takový, že vyvinuté technologie licencuje ostatním (dnes mj. též Nvidii a Applu). A jen těžko si lze představit, že by své technologie konkurentům licencovaly společnosti jako Apple nebo Nvidia. V případě Armu by ale musely, podmínky stanovené antimonopolními úřady by jiné chování nepřipustily.

Diskuze (40) Další článek: Trump chce zakázat TikTok, síti teď hodil záchranné lano Microsoft

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,