Klatz: chytrý a elegantní módní náramek

Zatímco velké společnosti se snaží o prodej co „nejchytřejších“ hodinek, Klatz jde směrem módního doplňku, který je zároveň i chytrý.

Na trhu už je velká spousta chytrých hodinek, které se předhání především v oblasti funkčnosti, designu a výdrže. Ve většině případů jde ale o velké hranaté krabičky na ruku, které sotva vydrží celý den použití.

Samozřejmě se začínají objevovat nové směry, třeba v případě Moto 360 nebo Apple Watch, ale problém zůstává ve výdrži a spíše duplikace funkcí, které máme na telefonu s velkým displejem.

V prodeji tak jsou i různé jednodušší náramky, které spíše doplňují hlavní mobilní telefon. Díky tomu jsou lehčí, vydrží déle a mají další kladné vlastnosti oproti „plnohodnotným“ chytrým hodinkám, které obvykle stejně potřebují k plné funkčnosti i spárovaný mobilní telefon. Náramek .klatz jde ale jednodušším směrem.

Klatz: jednoduchá, ale chytrá elegance

Náramek Klatz se nyní uchází o zájem uživatelů na platformě Indiegogo a jak tvůrci uvádí, 90 % inženýrské práce na hardwaru už je hotovo a nutné je především doladit software a výrobu.

20141004233121-interior_object_during_charging.jpg
.klatz a ukázka zobrazení času

Klatz lze jistě označit za elegantní, ale zároveň chytrý doplněk na ruku. Konstrukce náramku umožňuje rozepnutí v polovině, přičemž plastová konstrukce s hliníkovým základem je pevná a nelze ji ohýbat. S tím souvisí i dostupnost čtyř různých velikostí pro různě velké ruce. Náramek je určen pro spárování přes Bluetooth 4.0 s mobilním zařízením (může jít o mobilní telefon, ale také tablet a podobně).

Hlavní funkcí je zobrazení notifikací z telefonu. K tomu slouží jednoduchý displej, který má pouze hrubé rozlišení 12 × 32 bodů. Rozlišení tak rozhodně není použitelné na čtení delších textů, natož zobrazování obrázků. Celkem 384 malých diod dokáže zobrazit jen červenou barvu, i když to dle fotografií prototypů vypadá různě.

20141004230003-this_is_klatz_1.jpg
Konstrukce je jednoduchá, pevná a snadno rozpojitelná, na výběr bude více barev

Zobrazování informací ovládá aplikace nainstalovaná v telefonu (Android, iOS, plánuje se podpora Windows Phone). Ve finální verzi bude možné zobrazit čas, různé notifikace, snímat pohybovou aktivitu (pravděpodobně akcelerometr, gyroskop) a bude možné i dálkově ovládat spuštěný hudební přehrávač v telefonu. Díky senzorům také náramek automaticky rozsvítí displej s časem - pokud zvednete ruku do obvyklého úhlu pro pohled.

20141015033815-handset.jpg
S .klatz můžete přijmout telefonní hovor, na rozpojených koncích je mikrofon a reproduktor

Jednou z předností oproti jiným chytrým náramkům a částečně i hodinkám je možnost přijímat hovory. Proces ale neprobíhá tak, že byste museli ruku s nasazeným náramkem dát k uchu a přes hands free poslouchat hlasitý reproduktor. Náramek jednoduše a rychle rozepnete a držíte rozepnutý u tváře a ucha, podobně jako byste drželi mobilní telefon. Náramek má na jednom konci mikrofon a na druhém reproduktor.

Dlouhá výdrž a nízká cena

Díky jednoduchému displeji a použité konstrukci má .klatz velmi dobrou výdrž na baterii. Tvůrcům se podařilo do náramku dostat baterii s kapacitou 600 mAh, což v tomto případě znamená výdrž 7 až 10 dní na jedno nabití. A s tím už se dá žít, aniž by to příliš otravovalo život. Pokud i přes to chcete delší výdrž, v úsporném módu by mělo být dosaženo výdrže až jeden měsíc na jedno nabití.

20141015033905-sosporty.jpg

Chytrý designový doplněk .klatz nedosahuje funkčnosti dražších chytrých hodinek, ale to není v tomto případě vůbec cílem. V předprodeji je možné jeden náramek pořídit za 99 dolarů, což je v přepočtu na naše podmínky kolem 2 400 Kč s DPH. Běžná koncová cena by měla být 149 dolarů (přibližně 3 500 Kč s DPH).

20141005050417-the_design_2.jpg20141015033841-girlwithcup.jpg20141009052852-fashion.jpg

Tvůrci chtějí vybrat celkem 140 000 dolarů během následujících 33 dní a dotáhnout tak prezentovaný prototyp do finální výroby a pro odeslání zákazníkům. První finální modely by měly být hotové a odeslané v březnu roku 2015, v dubnu příštího roku pak budou dle plánu vyřízené všechny objednávky.

Diskuze (6) Další článek: Evropský pupek IT: Irsko. Jak je to možné?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,