Kolik peněz potřebujeme, abychom byli šťastní? Je to méně, než si možná myslíte!

Sice se říká, že za peníze si štěstí koupit nelze, ale buďme upřímní – platí to jen do určité míry. Na druhé straně, příliš velké bohatství nám lehce může přinést spíš trápení a problémy. Takže jaký roční příjem představuje zlatou střední cestu?

Podle odborníků, kteří analyzovali data z výzkumu Gallup World Poll, jde o 95 000 dolarů pro položku hodnocení života („celkovou životní spokojenost“) a 60-75 000 dolarů pro položku emočního blahobytu („každodenní štěstí“).

Je ovšem zapotřebí vzít v potaz, že zmíněná čísla představují celosvětový průměr. Například obyvatelům Latinské Ameriky by pro celkovou životní spokojenost úplně stačilo každý rok vydělat 35 000 dolarů, zatímco Australany by neuspokojil ani trojnásobek této částky.

Pokud jde o hodnocení života (nikoliv tedy emoční blaho), lidé ze západní Evropy/Skandinávie, východní Evropy/Balkánu, východní Asie, Latinské Ameriky/Karibiku a Severní Ameriky po extrémně vysokých mzdách vlastně ani netouží. Důvodem by podle vědců mohlo být to, že čím víc vám zaměstnavatel platí, tím náročnější na vás má požadavky.

„Vysoké příjmy jsou obvykle doprovázeny vysokými nároky (čas, pracovní zátěž, odpovědnost atd.), které mohou rovněž omezit příležitosti k pozitivním zážitkům (například k volnočasovým aktivitám),“ uvedli.

Tento názor koresponduje s výsledky řady jiných výzkumů, které ukázaly, že peníze nám dokážou přinášet štěstí jen pokud máme dost volného času na to, abychom si za ně mohli pořádně užívat. V opačném případě se spíš stáváme jejich otroky.

Diskuze (22) Další článek: Na hromadě českých webů se nacházel skript těžící kryptoměny. Webmasteři o tom netušili

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,