Komu vlastně patří české domény? CZ.NIC zpracoval kompletní statistiku

Správce české domény CZ.NIC se pochlubil s novou statistikou za loňský rok: Domain Report 2017. Počet registrovaných domén v loňském roce dosáhl cifry 1 305 762. Nejvíce jsme jich přitom registrovali v prvních měsících roku.

Mimochodem, tento obyčej se už opakuje několik sezón. Není se čemu divit. S novým rokem přicházejí nové projekty a nová předsevzetí. Nejslabšími měsíci jsou pak už tradičně ty letní, kdy zřejmě ležíme u rybníka a nic neregistrujeme.

Většinu domén fakticky drží muži – na něžné pohlaví jich bylo loni registrováno jen 16,9 % a tento poměr je dlouhodobě setrvalý. Koreluje to víceméně se zájmem žen o ICT.

Relativně setrvalý je i poměr mezi doménami psanými na fyzikou a právnickou osobu. Na fyzickou osobu bylo loni registrováno 51,4 % domén a toto číslo se každým rokem lehce snižuje. Český web je tedy stále ve fázi komercializace a profesionalizace.

Trh s doménami do jisté míry ovládají spekulanti. Osoba s nejvyšším počtem domén jich má v portfoliu rovných 9 415. To asi opravdu nebude běžná firma s vícero projekty.

Domény jsou z hlediska fyzické adresy nejčastěji psané na osoby z Prahy. S velkým odstupem pak z Brna a postupně dalších krajských měst. Je to dáno mimo jiné tím, že v Praze sídlí většina matek regionálních závodů. Ostatně to platí i o Živě.cz, které sice vzniká v Brně, doménu však má ve správě pražské vydavatelství. Mimo Česko mají o CZ doménu největší zájem postupně Slováci, Němci a Američané.

Česká doména má podle histogramu zpravidla délku někde mezi 6 až 13 znaky. Nejčastěji je zastoupena devítiznaková doména.

Nejdelší registrované domény mají naopak 63 znaků a je jich hned několik. Třeba nepříliš kreativní hryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhry.cz. Jednoznakové a dvouznakové domény jsou vyčerpané, tříznakové pak z 37 % a stále zbývá 29,3 tisíc kombinací.

A co na doménách vlastně věží za webový obsah? Kompletní šetření zatím chybí, ze vzorku 1 200 náhodně vybraných domén nicméně vyplívá. Že se jedná především o firemní prezentace, což asi nikoho nepřekvapí. Velkou část také tvoří zaparkované domény, které jsou sice zabrané, ale není na nich žádný web.

Pokud už doména míří na nějaký web, nejčastěji se o jeho běh stará server Apache. S velkým odstupem pak Nginx a Microsoft IIS.

Další grafy najdete na webu CZ.NIC.

Diskuze (8) Další článek: Nečekané překvapení: Microsoft znovu začal prodávat telefony Lumia

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,