E-shopy | Evropská unie

Konec geoblockingu v evropských e-shopech: vybírat budeme z kompletní nabídky Amazonu, Microsoftu či Applu

Pokud nyní zamíříte na německý Amazon s tím, že si koupíte nejnovější čtečku Oasis Reader, budete mít smůlu. Amazon ji do Česka nepošle. Stejně tak není možné na britském e-shopu Applu předobjednat do Česka reproduktor Homepod nebo z francouzského Microsoft Store notebook Surface Book 2. To by se mělo změnit ještě letos. Europoslanci totiž odhlasovali nařízení, které tzv. geoblocking v e-shopech ukončí.

Vzhledem k tomu, že se nabídka e-shopů liší na základě státní příslušnosti nebo místě bydliště, považují europoslanci takové praktiky za diskriminační. Proto by měly skončit ještě před koncem tohoto roku. Prodejci tak budou muset nabízet stejné služby všem zákazníkům Evropské unie bez ohledu na stát, z něhož pochází nebo odkud se připojují.

Z pohledu prodejců to nebude znamenat automaticky povinnost odesílat zboží do všech zemí EU. Bude však platit pro ty, kteří v konkrétní zemi nabízí svoje služby či pobočku a mohou tak zajistit vyzvednutí zboží. V ostatních případech potom nařízení zmiňuje možnost dohodnout dodání zboží přes třetí členskou zemi, do které obchodník zboží dodává.

Aktuální nařízení, které do devíti měsíců musí schválit Rada Evropy, se zatím nebude týkat digitálního obsahu – filmů, hudby, softwaru. Tam narážíme především na licenční podmínky, které se liší pro jednotlivé země. Cílem evropského parlamentu je nicméně odstranění digitálního geoblokování do dvou let.

Jak ušetřit při nákupech na internetu: Není jen Black Friday, jsou i jiné fígle

Diskuze (58) Další článek: Tady je to nejlepší ze včerejšího startu rakety Falcon Heavy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,