Čipy | Hodinky | Qualcomm | Wear OS

Konečně budou chytré hodinky s delší výdrží, dostanou čip Snapdragon Wear 3100

Vývoj chytrých hodinek jakoby se zastavil. Hodinky s Android Wear pomalu vymizely, Apple přináší jen pozvolné evoluce a konkurence také nepřináší žádná razantní vývojový krok dopředu. Dlouho se totiž čekalo na vhodný hardware, který konečně přichází – Qualcomm představil čip Snapdragon Wear 3100.

Snapdragon Wear 3100 se vyvíjel dlouho, ale specifikace přesto bohužel neslibuje žádnou revoluci. Čip je postaven na ultraúsporné architektuře a obsahuje čtyřjádrový procesor pro běh aplikací a pak extra úsporný koprocesor QCC1110 zajišťující běh s minimálními nároky na energii. Výdrž se tedy prodlouží, ale nečekejte, že budete hodinky nabíjet jednou za měsíc.

Nečekejte zázraky, ale dobré vylepšení

Vývoj probíhal v úzké spolupráci s týmem zodpovědným za Wear OS od Googlu. Čip je vytvořen na míru chytrým hodinkám, ale může být pochopitelně využíván i v jiné nositelné elektronice. Kromě nízké energetické náročnosti se hledělo také na minimální fyzický objem, ale zároveň se musely zohlednit nároky na plynulý běh všech moderních aplikací.

Součástí platformy je i modul 4G LTE, což umožní výrobu hodinek zcela nezávislých na mobilních telefonech. Zajištěna je také podpora různých čidel včetně GPS, jejichž provoz bude spravován s naprosto minimálními nároky na energii.

Výsledkem je platforma, která by novým chytrým hodinkám s Wear OS měla zajistit až 15hodinovou výdrž při záznamu aktivit včetně GPS a srdečního tepu a výdrž v běžném režimu s notifikacemi se odhaduje maximálně na týden (Qualcomm tento údaj kupodivu sám neuvedl).

To jsou hodnoty, kterých dnes běžně dosahují výrobci sportovních hodinek jako je Garmin nebo Suunto, ale ty jsou zaměřeny více na sportovce a mají omezené možnosti chytrých funkcí ve spojení s mobilním telefonem. Chybí jim zkrátka Wear OS.

Nových hodinek s tímto otevřeným systémem bychom se měli dočkat v příštím roce, kdy se dostanou do nabídek výrobců mobilních telefonů. Některé modely luxusních značek by se mohly objevit již do konce tohoto roku.

Diskuze (6) Další článek: Pinterest roste, nenápadnou sociální síť měsíčně používá už 250 milionů lidí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,