Kurz bitcoinu slétl až k osmi tisícům. Na horské dráze se s ním vezou i další kryptoměny

Cena bitcoinu průběžně klesá a dnes se dotkla hranice osmi tisíc dolarů. S několika většími či menšími výkyvy spočívá v tomto trendu od 17. prosince, kdy cena dosáhla vrcholu při hodnotě atakující dvacet tisíc dolarů za bitcoin. Nyní se ale pád ceny výrazně zrychlil.

Bitcoinová mánie jako by ještě zdaleka neskončila. Grafické karty jsou stále silně nedostatkovým zbožím a mnohé bitcoinové burzy pořád hlásí, že nestíhají vyřizovat nové registrace. Jenže kurz bitcoinu i jiných kryptoměn aktuálně nemotivuje k rychlému zisku, spíše naopak k velmi rychlé ztrátě.

Pořád dolů, občas nádeh

Hlad investorů po rychlém zbohatnutí na novodobé internetové bublině je znát při každém náznaku o růst. Po každém prudkém pádu následuje korekce, ovšem jen s velmi nervózním růstem. Jakmile dojde k nějakému zhodnocení, začnou první netrpělivci prodávat a postupně tak strhnou lavinu, která vyústí v pád ceny ještě o něco níže než předtím. A takové schody se objevují v řádech hodin.

Za pět dní ztratil bitcoin třetinu své ceny. Ještě 28. ledna stál 12 tisíc dolarů, teď už je to jen něco málo přes osm tisíc. Půjde to ještě níž? Takové otázky jsou hodny věštění z křišťálové koule, kryptoměny jsou nevyzpytatelné. Ale teď lze přece jen očekávat alespoň malý korekční růst - hodnota osmi tisíc dolarů byla často zmiňována jako hraniční, navíc skluz teď byl opravdu velký. Korekce by tedy byla logickým důsledkem (a než jsem článek dopsal, už začal), ale nelze očekávat, že se cena najednou pohne o desítky procent vzhůru.

A tak je to s kryptoměnami pořád dokola. Je to novodobá internetová hazardní hra, která na podzim přilákala spoustu nových hráčů, ale řada z nich teď vychází z kasina o dost chudších.

Ce je přesnou příčinou aktuálního poklesu, to se vlastně přesně neví. Nejčastěji jsou zmiňovány vzrůstající obavy z regulace, zbrklé reakce nezkušených investorů a třeba také dočasný odstup asijských investorů z důvodu oslav konce lunárního roku.

Rok 2014 jako přes kopírák

Chcete nějaké predikce? Těch je plný internet a dost se různí. Celkem zdravou jistotou je přinejmenším fakt, že bitcoin při stávající infrastruktuře jen tak ze dne na den nezkrachuje a nezmizí. Je možné, že cena spadne na pět, tři nebo i dva tisíce dolarů, ale pak bude žít dál, byť už bez tak velkého humbuku. Ostatně, celé to tady už jednou bylo - před čtyřmi roky.

Už na přelomu let 2013/2014 bitcoin pobláznil svět, vše se ale pohybovalo ještě o řád níž. Jak s hodnotou, tak co se týče počtu zapojených lidí. Z křivky ceny bitcoinu v roce 2014 lze každopádně v predikcích vycházet, té letošní je totiž zatím nápadně podobná.

Pokud bychom jeli jako přes kopírák, tak cena postupně spadne na cca 5000 dolarů, kde pár měsíců setrvá a postupně začne zase růst. A na konci roku 2021 přijde prudký růst až na šesticiferné částky.

Další kryptoměny padají ještě strměji

Je přitom zajímavé sledovat další velké kryptoměny, zejména tedy Ethereum, Litecoin, Ripple či Bitcoin Cash. U všech je vidět silná vzájemná provázanost (či snad závislost) s bitcoinem. Klíčové okamžiky růstu či poklesu jsou všude stejné.

Ostatní měny mají ale jinou citlivost. Ukazuje se, že Ripple a Litecoin klesají rychleji než třeba Ethereum, kterému se daří hodnotu držet nejlépe. Dobrým měřítkem je v tomto směru porovnání dnes dosaženého minima s prosincovým maximem. Bitcoin se propadl o 60 %, Litecoin o 74 %, Ripple dokonce o 82 %, ale Ethereum „jen“ o 48 %.

Alternativní kryptoměny jsou každopádně senzitivnější i v růstu. Kromě přímých nákupů za běžné měny totiž vzroste i směna za bitcoiny a hned je to znát. Když bitcoin poskočí nahoru o 5%, Ethereum třeba o 10%. O to rychleji pak ale opět letí dolů.

Malé kryptoměny jsou ještě divočejší jízda, ale přesto silně závislá na celkovém vývoji kryptoměnového trhu. Je fakt, že ve stovkách běžně obchodovatelných kryptoměn lze zpravidla i v době všeobecného pádu najít pár drobných výjimek, které jdou proti proudu.

Celé je to každopádně obdivuhodná investiční hra, do které je vhodné „vsadit“ jen tolik peněz, kolik jste schopni bez větší úhony ztratit. Těžení, technologické pozadí a samotná podstata kryptoměn už se přitom v očích masy novodobých kryptofanoušků dostalo na druhou kolej. V zájmu většiny je jen nakoupit a se ziskem prodat.

Diskuze (24) Další článek: Dosud nejpodrobnější simulace vesmíru nám pomáhá odhalit tajemství vzniku galaxií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,