Microsoft | Windows 10 | May 2019 Update

Květnové Windows 10 zvýší minimální nároky na hardware

Květnová aktualizace Windows 10 kosmeticky navýší minimální parametry k úspěšné instalaci. Zatímco předchozí verze Desítek vyžadovaly nejméně 16GB úložiště pro 32bitový systém a 20GB úložiště pro 64bitový, s příchodem jarní aktualizace to bude v obou případech 32 GB.

Na vině je bezpečnější způsob instalace aktualizací a snadný návrat k plně funkční instalaci, pokud nastanou neočekávané problémy. Aby to mohlo fungovat Desítky nově potřebují vyhrazený prostor na disku o velikosti 7 GB.

Nejlevnější počítače mohou mít problém

Větší zábor místa by mohl způsobit problémy majitelům těch nejlevnějších laptopů – zpravidla mají právě 32/64GB eMMC úložiště. S květnovou aktualizací si systém může zabrat více volného místa. Na stranu druhou, stroje s 32GB úložištěm, což je dnes méně než kapacita mnoha levných mobilních telefonů, měly problémy odjakživa a nákup takového počítače nikdy nedával příliš smysl.

V každém případě, ti, kteří i z těchto důvodů nebudou moci přejít na jarní aktualizaci Desítek, mohu i nadále používat verzi 1809 (podzim 2018), kterou bude Microsoft na domácích počítačích podporovat ještě rok. Podnikové verze pak o něco déle, neboť se jedná o tzv. LTSC/LTSB verzi s delší zárukou opravy chyb.

Diskuze (56) Další článek: Zdatné cubesaty OSCaR by mohly pročistit oběžnou dráhu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,