Lidem v Salvadoru mizí bitcoiny z oficiální vládní mobilní peněženky Chivo

Už od září se Salvador stal první zemí, kde se bitcoin stal oficiální národní měnou, byť je stále možné používat i dolar. Při uvedení bitcoinu na trh vláda využila partnerství a oficiální peněženkou pro bitcoiny se stala Chivo, na kterou mohli lidé i zdarma dostat 30 dolarů v bitcoinech pro větší počáteční zájem. Lidé ale mohou rovněž používat jakoukoli vlastní peněženku pro bitcoiny.

Na Twitteru uživatele El Comisionado se však objevilo spoustu obrázků z peněženek Chivo, které ukazují na neautorizované transakce, kdy se různé množství bitcoinů v hodnotě od sto dolarů do 16 tisíc dolarů odeslalo na neznámé adresy. Zveřejněné ztráty už se dohromady blíží k hranici sto tisíc dolarů. Dle těchto zdrojů zatím vláda tyto problémy neřeší, avšak stále vycházíme pouze z informací na Twitteru, takže je nutné brát současný informační stav s obezřetností.

Pokud vezmeme v potaz Occamovu břitvu, nejspíše jde o nějaký malware pro mobilní telefony, který je zaměřený na peněženku Chivo. Blockchain a decentralizace je totiž sice krásná věc, ale přenechává bezpečnost uložených přístupových klíčů na jednotlivé uživatele a software. A vzhledem k tomu, že je Salvador chudá země, lze předpokládat, že většina obyvatel vlastní staré telefony s Androidem bez nových bezpečnostních záplat. Taková kořist je ideální pro zlodějské hackery, pro které je to snadný cíl.

Diskuze (11) Další článek: Naměřili jsme přes 2 800 hodnot! Test 22 PC zdrojů s výkonem 650 W odhalil zásadní rozdíly.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,