Klávesnice | Sluchátka | Příslušenství | Myši | Téma Živě

Má smysl kupovat levné věci? Vyzkoušeli jsme příslušenství k počítači značky Trust

Nabídka počítačového příslušenství je velmi pestrá a cenový rozptyl je obrovský. Obzvlášť herní příslušenství dokáže být často velmi drahé. Koukli jsme proto na opačný konec cenového spektra a vyzkoušeli několik levných kusů počítačového příslušenství značky Trust. Ta už je totiž na trhu docela dlouho a láká právě atraktivními cenami.

Vše je předvedeno a řečeno ve videu výše, dále následuje stručnější textová verze.

Klávesnice: Trust GXT 890 Cada

Cena: 1 399 Kč

Herní mechanická klávesnice v plné velikosti včetně numerického bloku a RGB podsvícením každého tlačítka. Přidává i robustní hliníkovou konstrukci a s tímto souborem vlastností je nejlevnější na trhu.

Klav.jpg
Trust GXT 890 Cada

Jak se osvědčila? Zpracování je na dobré úrovni a hliníková základna přispívá na pocitu solidnosti. Mechanická tlačítka jsou sice jen základní lineární kopie tlačítek Cherry Red, takže nemají typický jednoznačný bod stisku doprovázený hlasitým cvaknutím. Ale přesto je zřetelně slyšet, že se jedná o poctivou mechaniku. K dobru budiž, že žádné z tlačítek se nijak nezadrhává a mezerník se nijak nekroutí.

Doprovodný software neoslní a možnosti RGB podsvícení by mohly být dotaženy lépe, ale důležité je, že klávesnice rovnoměrně svítí a můžete si nastavit různorodé barevné kombinace či univerzální bílou. Jen zamrzí, že chybí české popisky kláves.

Trust 14.JPGTrust 15.JPG Trust 17.JPGTrust 18.JPG
Detail tlačítek a ukázka podsvícení

Klávesnice je opatřena funkcí anti-ghosting pro záznam více kláves zároveň a v doprovodném softwaru si můžete nastavit i makra na klávesové zkratky (speciální tlačítka na makra chybí). Celkově ale klávesnice budí celkem pozitivní dojem a za čtrnáct set je to solidní herní základ, ale náročnější uživatele zklame především základním lineárním provedením tlačítek a nedotaženým softwarem.

Sluchátka: Trust GXT 307 Ravu

Cena: 549 Kč

Náhlavní sluchátka s výklopným mikrofonem, která se připojují do klasických audiokonektorů. Pochvalu zaslouží přibalená redukce z čtyřpinového jacku na dva samostatné pro mikrofon a sluchátka. Využití by tak mohla najít jak u notebooku, tak desktopu či herní konzole.

Trust 6.JPG
Trust GXT 307 Ravu

Ačkoli klávesnice prokázala, že i levná věc může být poměrně kvalitní, sluchátka stejné značky bohužel toto neprokazují. Už na první pohled dává svým designem i zpracováním najevo, že je tu nízká cena na prvním místě.

Po nasazení na hlavu se nepříliš dobrý dojem ještě umocní. Mušle totiž nejsou dostatečně velké, aby s jistotou obepnuly dospělé ucho a navíc jsou náušníky docela tvrdé. Most, ačkoli je z plastu, dává docela silný přítlak a výsledkem je vyloženě nepříjemný pocit. Správná herní sluchátka mají být extrémně pohodlná, aby je člověk mohl mít při hraní na hlavě několik hodin a nevěděl o nich. To Trust Ravu bohužel nesplňují.

Trust 4.JPGTrust 5.JPG Trust 7.JPGTrust 8.JPG
Na kabelu je obludný ovladač, mušle jsou nepohodlné... k dobru budiž přibalená redukce

Největší průšvih je ale zvuk. Zkreslený, jakoby v dunivé mlze, bez prostoru, bez výšek... Ano, na poslech efektů ve hře to může stačit, ale není to prostě dobré podání zvuku.

Myš: Trust GXT 188 Laban

Cena: 1 199 Kč

Herní počítačová myš střední velikosti s citlivým snímačem a RGB efekty. Na designu je znát inspirace od myší Razeru a v tomto případě už se na ně dotahuje i cenově. Tahle myš už není úplně nejlevnější, co se týče obecné skupiny herních myší, ale pokud budete hledat myši s citlivostí alespoň 14 tisíc DPI, opět při řazení od nejlevnějších bude na předních pozicích.

Trust 10.JPG
Trust GXT 188 Laban

Matný povrch je příjemný a protiskluzový, jen je už po krátkém používání patrné, že se tlačítka pod prsty brzy vyleští. Celkově je ale zpracování myši na dobré úrovni, tlačítka mají jasný stisk, na stole je stabilní a kluzné plochy kladou téměř neznatelný rovnoměrný odpor. Dobře navržená je i velikost. Kolečko pracuje rovněž korektně, byť má na poměry herních myší možná až příliš jemné krokování.

Vzhledem k extrémní citlivosti snímače se hodí dvojice tlačítek na rychlé přepínání nižších režimů citlivosti, což je pak ještě potvrzováno změnou barvy podsvícení loga a ozdobného proužku. Dvě tlačítka jsou i u palce a ukazovák dostal do výbavy i oddělené tlačítko pro rychlý trojklik. Funkce tlačítek lze ale přeprogramovat v obslužném softwaru.

Trust 9.JPG Trust 13.JPGTrust 10.JPG Trust 20.JPG
Kabel je sice jen obyčejný, ale jinak má tato myš extra citlivý snímač i RGB podsvícení

Celkově myš obstála a za 1 199 Kč je to celkem dobrý kup, pokud chcete cenově dostupnou herní myš s extra citlivým snímačem. Z krátkého testu se však těžko odhaduje například ta náchylnost na vyleštění povrchu či životnost spínačů. Tam by mohly být skryty ještě nějaké neduhy, ale jinak myš docela obstála.

Mikrofon: Trust GXT 232

Cena: 990 Kč

Ke hraní dnes neodmyslitelně patří i streamování a komunikace se spoluhráči. Chcete-li proto zajistit lepší zvuk, nabízí Trust stolní mikrofon do USB, který by měl být mnohem kvalitnějším řešením než vestavěné mikrofony ve sluchátkách.

Z dálky působí mikrofon profesionálním dojmem. Protáhlý tvar, stojánek s antivibračním uchycením a pop filtr udělají svoje. Ale při bližším pohledu už se objevují indicie, že to asi profi nástroj nebude. Například držák pop filtru je poměrně chatrný.

Trust 1.JPGTrust 2.JPGTrust 3.JPG
Mikrofon Trust GXT 232

Samotný mikrofon však působí celkem dobře a pochvalu zaslouží i poctivý opletený kabel. Stojánek už je obyčejný, plastový a mikrofon je v něm přichycen na gumičkách, aby se nepřenášely vibrace.

Zvukově to bohužel není žádná hitparáda. Mikrofon sice celkem dobře odruší okolní zvuky, aby vynikl samotný hlas, ale ten je zaznamenán poněkud zkresleně. Důraz je kladen na střední pásmo, basy jsou jakoby uměle dotvořené a prokreslení ve vyšších frekvencích chybí. Je to sice lepší než mikrofon přímo u sluchátek nebo z notebooku, ale za tisícikorunu bych čekal výsledek ještě o něco lepší.

Pozor na kolísavou kvalitu

Ať už vybíráte příslušenství herní, nebo kancelářské, nemusíte se levným produktům v nabídkách obchodů vyhýbat. Ale počítejte s tím, že vás může výsledek příjemně překvapit stejně jako zklamat.

Trust 21.JPG

Na rozdíl od vyšších cenových sfér se přitom nedá spolehnout na renomé značky, která je pak samotná už jakousi zárukou předpokládané kvality. Trust je sice už značka také zažitá, ale dnes nám ukázala, že sice dokáže vyrobit atraktivní produkty s nízkou cenou a přitom dobrým poměrem cena/výkon, ale stejně tak i takové, které si doporučení ke koupi rozhodně nezaslouží.

Podobný závěr lze očekávat také u jiných značek, které se snaží nabídnou produkty s co nejnižší cenou.

Diskuze (31) Další článek: Prsní implantáty byly opakovaně spojeny se vzácným typem rakoviny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,