Apple | macOS | Microsoft Office

Macy s čipem Apple M1 nebudou mít hned k dispozici nativní verzi Microsoft Office. Aplikace poběží přes Rosettu

Apple začne příští týden prodávat nové Macy s vlastním Arm procesorem M1, který se chlubí velmi vysokým výkon v jednojádrovém i vícejádrovém použití, ale také při zpracování grafiky a dalších operací. Důležitá je ale podpora aplikací třetích stran, protože předinstalovaný nový operační systém macOS Big Sur poběží v nativní verzi pro tento čip.

Jedním z klíčových aplikací je jistě kancelářský balík Microsoft Office. Právě ten ale nebude mít v začátku nativní podporu, takže poběží pouze přes systém Rosetta 2, což je určitá forma emulace, respektive překladová vrstva.

Princip funguje poměrně jednoduše - pouze při prvním spuštění dané aplikace totiž dochází k překladu aplikace tak, aby fungovala rychle na čipu M1. Tento proces se spouští jen při prvním spuštění a trvá asi 20 sekund. Poté si systém již přeloženou aplikaci uloží a příští spouštění už probíhá normální rychlostí už přeložené verze.

Microsoft ale upřesnil, že nativní verze, respektive obojetná forma kompatibilní s čipy M1 a Intel (Universal Binary) je ve vývoji, byť zatím nedodal, kdy se dočkáme finální verze. Do té doby Microsoft doporučuje instalaci nejnovější verze Office z listopadu (build 16.43) a novější.

Kompletní představení M1 a nových Maců:

Diskuze (30) Další článek: Legendární dodávka Ford Transit přijíždí s plně elektrickým pohonem. Na baterii ujede 200 km

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,