Majitel Sazky staví cloud a konkurenci pro O2 a T-Mobile

Investiční skupina KKCG, která vlastní třeba Sazku, MND a Vítkovice Holding, ve svém z EU dotovaném datacentru spustí i cloudové služby konkurující velkých hráčům.

Investiční skupina KKCG Karla Komárka, která patří k vlastníkům podniků jako Sazka, MND, 1188, Vítkovice Holding či Fischer, hodlá výrazně investovat do technologického byznysu a z celé oblasti vytvoří jeden ze tří hlavních opěrných bodů. Firma chce ještě letos postupně spustit několik druhů cloudových služeb, které bude v první fázi provozovat z dokončovaného datového centra v Lužici u Hodonína. Jak už Connect.cz dříve informoval, na něj KKCG získala evropskou dotaci přesahující 127 milionů korun.

Realizátorem technologických aktivit skupiny je společnost DataSpring. „S našimi aktivitami chceme přímo konkurovat zejména stávajícím lídrům na trhu,“ řekl pro Connect.cz ředitel DataSpring Martin Smekal. Složení služeb půjde zejména proti O2 a T-Mobilu. „Nechceme opakovat chyby jiných datových center, které rovněž získaly evropské dotace, a chystáme několik obchodních modelů. Skupina má v technologiích dlouhodobý obchodní záměr, nestavíme jen díky dotacím.“

Lužické datacentrum má z části sloužit pro provoz cloudových služeb pro zákazníky, KKCG ho ale zároveň využije také pro chod vlastních systémů a aplikací firem z celé skupiny. Počítá se například se Sazkou, která chce postupně rozvíjet možnosti sázení přes internet. Datové prostory využije také těžařská MND, která by zde měla simulovat výpočty a podobně. V Lužicích kromě datového centra roste celý technologický komplex, kde MND bude mít i vlastní výzkumné laboratoře.

A druhé, větší datacentrum v Praze

Zázemí mohou v budoucnu v Lužici najít také mladé firmy, které KKCG skrze fond Springtide Ventures zainvestuje. Springtide minulý rok vložil 82 milionů do herní společnosti Geewa. I její infrastruktura by v budoucnu mohla v Lužici běžet.

Klepněte pro větší obrázek
V lužickém datacentru poběží i cloudové služby KKCG konkurující největším hráčům.

KKCG bude chtít na Moravu lákat nejenom zákazníky z Česka, ale také s přilehlého Slovenska a Rakouska. První obchodní styky už probíhají. Lužice každopádně v budoucnu nebudou jediným místem, kde chce KKCG své plány realizovat. „Chystáme také druhé datové centrum, už jsme ve stavebním řízení. Mohlo by stát vedle pražského sídla Sazky a rozměrově by bylo asi dvakrát větší, než to u Hodonína,“ doplnil Smekal. Stavba nicméně ještě není finální záležitostí a může se stát, že se DataSpring nakonec dohodne s některým jiným datacentrovým hráčem na trhu.

Dvě datová centra jsou pro DataSpring důležitá – mohou sloužit mimo jiné jako záložní a geograficky oddělené lokality. Umístění v Praze pak může být zajímavé také pro zákazníky, kteří k Hodonínu z nějakého důvodu nebudou chtít.

 

KKCG chystá také druhé, jednou tak velké datové centrum v Praze. Stát by mohlo vedle sídla Sazky.

 

DataSpring bude provozovat několik typů cloudových služeb. V prvé řadě umožní zákazníkům přesunout jejich systémy a aplikace na infrastrukturu DataSpring, takže nyní bude možné vše provozovat ve formě služby. Firma chystá také možnost spouštění virtuálních strojů, chod aplikací a ještě letos by měl vzniknout také jakýsi App Store s cloudovými aplikacemi. Platforma má nabídnout všechny tři důležité technologie, tedy VMware, Hyper-V od Microsoftu a KVM.

Portfolio SaaS aplikací ještě není stanoveno, má se nicméně z velké části zaměřit na analýzy a bezpečné uložení dat a další přidružené oblasti. Jedná se také například o zprovoznění a nabízení Office 365 a podobně. V tomto by tedy KKCG skutečně šlo přímo proti cloudovým produktům zdejších operátorů. DataSpring chce nabízet také komunikační a VoIP služby běžící na technologiích od Cisca.

Finanční cíle a ambice v technologickém byznysu KKCG nekomentuje. Na současném projektu aktuálně pracuje zhruba 40 lidí. Lužické datové centrum se stavělo necelé dva roky a od dubna se začne s migrací klientů a systémů.

Diskuze (23) Další článek: HP Stream 13: Za velmi málo peněz slušná muzika [test]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,