Máme dvě třetiny všech světových objednávek 5G, chlubí se Huawei

Huawei stojí, respektive bude stát, i navzdory problémům, kterým musel v poslední době čelit, za dvěma třetinami veškerého 5G vybavení mimo Čínu. Se statistikou se v úterý na odborné konferenci pochlubil šéf telekomunikačního byznysu čínské firmy Ryan Ding.

Podle něj se již Huawei podařilo sjednat 50 komerčních 5G kontraktů mimo Čínu, mimo jiné ve Švýcarsku, Finsku nebo Velké Británii. Předběhl tak konkurenční Nokii a Ericsson. K úternímu datu měl Huawei dodaných již 150 tisíc základních stanic.

Ještě nedávno ale situace byla jiná. Na začátku června se šéf Nokie Rajeev Suri chlubil pro Bloomberg, že má sjednaných 42 kontraktů, Huawei 40 a Ericsson 19. Zmínil u toho, že ve „většině případů“ se Nokii podaří zvítězit nad Ericssonem a „celkem dobře“ si vede nad Huawei. 

I v Číně se konkurence chytá

Čínská firma nabízí kompletní řešení, pokud se stát rozhodně využít 5G technologii pouze od ní, může. Není to však nutností, obvykle se tak neděje a mnohdy to vyloženě zakazují místní regulace. Je možné si sjednat 5G hardware a software od více dodavatelů. 

Dokonce ani v Číně nezískal kontrakty na výstavbu 5G sítí pouze Huawei. Infrastrukturu bude zajišťovat společně s Nokii, byť její čínská pobočka funguje jako joint venture s Alcatel-Lucent Shanghai Bell, ovládaným dvěma státními čínskými společnostmi.

Informace o úspěchu Huawei v získávání 5G zakázek přichází po sérii kauz, se kterými se musela firma za poslední rok potýkat. Řada zemí, především USA, aktivuje lobbuje u svých spojenců proti využívání jejího vybavení a administrativa Donalda Trumpa ji nedávno umístila na černou listinu. 

Varování přišlo i od českého Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Vyslovil se pro to, aby technologie Huawei nebyly použity pro výstavbu kritických částí informační infrastruktury v Česku. Téma je stále aktuální, neboť soutěž o výstavbu 5G sítí u nás dosud nebyla vypsána. Příští rok na jaře by měla proběhnout aukce kmitočtů, která vše odstartuje. 

Jsou sankce USA vůči Huawei oprávněné? Podívejte se na duel:

Hlasovat v duelu můžete zde.

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (6) Další článek: Vynálezce USB přiznal: Hledání správné strany konektoru je otravné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,