MediaTek přeskočil Qualcomm a je největším výrobcem čipsetů pro mobily

Bezmála třetina smartphonů vyrobených a dodaných do obchodů ve třetím čtvrtletí tohoto roku nesla čipset značky MediaTek. Tato tchajwanská společnost tak vůbec poprvé porazila americký Qualcomm. Podle analytiků z Counterpoint Research bychom čipy MediaTeku našli ve více než stovce milionů mobilů, tedy 31 % globálního trhu.

Qualcomm nicméně příliš nezaostává, jeho podíl činí 29 %. Meziročně si však o dva procentní body pohoršil, zatímco MediaTek o pět bodů polepšil. O třetí místo v žebříčku se dělí hned tři firmy. HiSilicon (Huawei), Samsung i Apple mají shodně po dvanácti procentech. Poslední Unisoc (dřívější Spreadtrum) má 4% zastoupení.

V následujících čtvrtletích se ale situace může opět výrazně změnit. Do čtvrtletí sledovaného Counterpointem ještě nezasáhly čtyři nové iPhony, které budou přes Vánoce velmi žádané. Na minimum se pak smrskne podíl HiSiliconu, protože Huawei kvůli americkému embargu přišel o přístup k polovodičové továrně TSMC, kde si nechal vyrábět čipsety řady Kirin. A překvapit může i Samsung. Po novém roce nás čeká premiéra nových telefonů řady Galaxy S21 a korejská společnost chce své Exynosy nabídnout i ostatním výrobcům.

Klepněte pro větší obrázek
Největší výrobci mobilních čipsetů v třetím čtvrtletí 2020 (zdroj: Counterpoint Research)

Podle analýzy Counterpointu již 17 % všech smartphonů prodaných ve třetím kvartálu neslo 5G modem. V posledním čtvrtletí by podíl mohl vyšplhat až k 33 %. Na tom vydělá zejména Qualcomm. Už v současnosti jsou jeho čipset v 39 % smartphonů s 5G. Navíc dodává 5G modemy pro iPhony 12.

Představení Snapdragonu 888, nejvýkonnějšího čipsetu od Qualcommu:

Diskuze (3) Další článek: Všichni se Applu smáli, ale nezaložil pouze trend? Nabíječku chce z balení odstranit i Xiaomi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,