Technologie | Neuronová síť | Strojové učení

Microsoft a Shell zkoumají, jak pomocí strojového učení odhalit kuřáka

Shell společně s Microsoftem vyvíjejí technologii proti idiotům, jak ji trefně pojmenovali kolegové z TNW. Přesně do této kategorie totiž patří jedinci, kteří mají potřebu zapálit si cigaretu i na čerpací stanici.

A to je problém, výpary z pohonných hmot se totiž mohou vznítit při relativně nízkých teplotách – mnohem nižších, než je teplota doutnající cigarety. Drtivou většinu zákazníků to sice nenapadne, Shell jich ale každý den obslouží miliony, takže reálné riziko je docela vysoké.

eafe1041-71ff-4d16-8454-386ddf97681f
Neuronová síť hledá cigarety, zapalovače a úmysl si zapálit

Programátoři tedy použili strojové učení na Azure, které neustále hledá na snímcích z kamer cigarety a zapalovače v rukou řidičů, a další software se snaží odhadovat záměr – tedy jestli se ji člověk pokusí zapálit.

V takovém případě pak může předat hlášení obsluze konkrétní čerpací stanice, anebo rovnou spustit poplach na konkrétním stojanu a zastavit čerpání paliva.

Pro Shell samotný to není úplně nový způsob využívání technologie, se strojovým rozpoznáváním obrazu totiž experimentuje i na svých ropných plošinách. Jakmile se v obrazu z kamery objeví něco podezřelého – třeba kouř, může vyvolat poplach dříve, než jej zachytí chemické senzory.

Diskuze (8) Další článek: Apple Watch Series 4 budou kvůli velkému zájmu vyrábět dva výrobci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,