Microsoft jako první nabízí 64jádrové čipy AMD Epyc Rome v cloudu Azure

Nové 64jádrové procesory AMD Epyc Rome sklízí úspěch v testech výkonu i v rámci poměru s cenou. Pokud je ale pro vás nákup celé hardwarové platformy zbytečný a potřebujete tento výkon využívat efektivně pomocí cloudu, už je to možné.

Jako první nabízí nové virtuální stroje Microsoft skrze platformu Azure. Microsoft nové čipy používá pro čtvrtou generaci virtuálních strojů řady D a E, kde už jsou k dispozici 32jádrové modely Epyc 7452.

V rámci jediného virtuálního stroje řady D nabízí Microsoft Azure až 96 virtuálních jader (procesory AMD Epyc 7452), 384 GB operační paměti DDR4 a 2,4TB SSD úložiště. V případě řady E jsou to stejné procesory s celkem 96 virtuálními jádry, ale s 674 GB operační paměti a 2,4TB SSD úložištěm.

64jádrové čipy používá Microsoft u instancí NVv4 pro virtuální desktopy, kde jsou kombinované s grafickými kartami AMD Radeon Instinct MI25. Primárním použití je vzdálená plocha a náročné grafické aplikace. Přes jedinou grafiku lze přitom provozovat až 8 desktopů.

Microsoft Azure rovněž chystá i výkonné instance HBv2 (120 procesorů, 480 GB operační paměti), které skrze rychlé spojení HDR InfiniBand s propustností 200 Gb/s umožní škálování celkového výkonu až na 89 tisíc jader. Microsoft bude HBv2 poskytovat nejdříve v Azure regionech South Central US a West Europe. Díky nižším cenám a hustší konfiguraci jsou nové stroje efektivnější z pohledu výkonu na dolar než jiné virtuální stroje.

Diskuze (5) Další článek: NASA ukázala své experimentální elektrické letadlo Maxwell X-57

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,