Microsoft | Létání | Simulátor

Microsoft připravuje nový Flight Simulator. Zaujme špičkovou grafikou i satelitními daty

Microsoft Flight Simulator lze označit za etalon v segmentu leteckých simulátorů. Díky širokým možnostem nastavení si ve virtuálním světě mohli plnohodnotně zalétat naprostí začátečníci i skuteční profesionální piloti.

Simulátor vynikal zejména v oblasti fyzikálního modelu, nicméně jeho grafická stránka od vydání poslední verze (Flight Simulator X z roku 2006 a Steam Edition z roku 2014) přeci jen poněkud zastarala. Přesto je v řadách fanoušků dodnes považován za skutečnou perlu pro příznivce letectví.

Satelitní data a umělá inteligence

Ukázky z připravované nové verze vývojáři předvedli v rámci konference Electronic Entertainment Expo (označované jako E3), která se koná v těchto dnech v Los Angeles. Microsoft prezentoval chystané novinky v herním segmentu v neděli 9. června ještě před otevřením veletrhu.

Nový Flight Simulator byl prozatím představen pouze formou video ukázky, zachycené v rozlišení 4K. Grafika měst vychází ze satelitních dat a měla by tak být opravdu blízko realitě. Svou roli ve hře bude hrát také umělá inteligence, založená na cloud computingových službách Azure. Zatím však není známo, co bude mít umělá inteligence ve hře na starost.

Zaměření na grafiku je zcela zjevné – hory, mrakodrapy nebo oceány vypadají velice realisticky, stejně jako samotné stroje, na kterých budou simulátoroví piloti moci létat. Vizuální zážitek bude ve srovnání s předchozími verzemi nesrovnatelně blíže skutečnosti.

Odlet v roce 2020

Nový Flight Simulator nabídne možnost zalétat si na mnoha strojích od malých letadel až po velké dopravní letouny. Uživatelé si budou moci vytvořit letový plán a vydat se na cestu z jakéhokoli místa na světě. Kromě ročních období či střídání dne a noci se mohou těšit na povětrnostní podmínky, odpovídající skutečné situaci.

Starší verze Microsoft Flight Simulatoru bylo možné vylepšit nespočtem doplňků, které přinášely detailně zpracovaná letadla nebo realističtější krajinu. I ve více než deset let staré hře tak bylo možné zažít poměrně věrohodný virtuální let. Nová verze by tyto možnosti měla posunout ještě o další krůček blíže k realitě.

Bohužel v tuto chvíli chybí poměrně zásadní údaj: totiž kdy přesně nový Microsoft Flight Simulator vyjde – zazněla pouze informace, že by se tak mělo stát „v příštím roce“. Předpokládá se, že bude dostupný pro herní konzole Xbox, ale i klasické počítače. Další podrobnosti se snad dozvíme v průběhu následujících měsíců.

Diskuze (10) Další článek: Mozilla chystá placenou verzi prohlížeče. Přinese VPN a cloudové úložiště

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,