Microsoft přitvrzuje v boji proti útočníkům, za miliardy posílí kyberochranu

Pořádná akvizice proběhla tento týden v Microsoftu. Společnost se rozhodla koupit výrobce kyberbezpečnostního softwaru RiskIQ, který už nyní poskytuje ochranu značné části cloudových služeb Microsoftu. Hodnota obchodu nebyla zveřejněna, ale podle agentury Bloomberg činí více než 500 milionů dolarů (10,8 miliardy korun).

RiskIQ pochází ze San Francisca a zaměřuje se na vyhledávání a ochranu před hrozbami na cloudu, přičemž jeho specialitou jsou komplexní korporátní sítě a zařízení. Mezi jeho klienty patří například americká pošta, Facebook nebo BMW a v současnosti se řadí mezi největší společnosti, které se této oblasti kybezpečnosti věnují.

Microsoft kromě strohého oznámení akvizice zatím neuvedl, jak produkty RiskIQ zahrne mezi své současné služby, ale očekává se, že jimi vylepší své Microsoft Azure Defender, Microsoft Azure Sentinel a Microsoft 365 Defender. Ve výsledku by tak dokonalejší ochranu měla získat široká škála uživatelů.

Společnost do detekování kyberhrozeb investuje v posledních měsících masivně, založila například laboratoř Microsoft Threat Intelligence Center, která monitoruje hackery, kteří mohou být ve službách cizích mocností. Má také interní tým, který se zaměřuje na vyhledávání děr v jeho vlastních produktech. V neposlední řadě minulý měsíc koupila podnik ReFirm Labs, jenž se věnuje pro změnu ochraně internetu věcí. Ani tehdy Microsoft částku neprozradil, ale odhalil, že na bezpečnost (hardwarovou i softwarovou) delegoval přes 3500 zaměstnanců.

Ke změně přístupu rozhodně má důvody. Stačí si vzpomenout na čínské hackery, kteří koncem zimy zneužili problémy u Microsoft Exchange a napadli desetitisíce počítačů po celém světě, včetně českých. V posledních týdnech zase vyvolává znepokojení aktivita ruského ransomware skupiny REvil.

Microsoft staví podmořská datacentra:

Diskuze (6) Další článek: Jako dva 27" vedle sebe. Philips má nový extrémně širokoúhlý monitor pro hráče

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,