Software | Windows | Operační systémy | Pirátství

Microsoft řeší problém v Asii. Většina počítačů v obchodech tam má pirátské Windows

Nepříjemné podezření získal Microsoft před několika měsíci. Z několika nezávislých zdrojů se k němu dostalo, že jeho software je v Asii masivně zneužívaný a pirátěný. Firma proto provedla rozsáhlé vyšetřování a zjistila, že situace je mnohem horší, než se myslelo. V některých zemích bylo až 100 % zakoupených počítačů vybaveno neoriginální kopií Windows.

Vyšetřování Microsoftu proběhlo následovně - pracovníci firmy zakoupili 166 počítačů v devíti asijských zemích, které podle prodejců měly obsahovat licencovanou verzi Windows. Počítače byly zakoupeny v normálních obchodech s elektronikou, ne v žádných bazarech, zastavárnách apod., upozorňuje The Economic Times.

Pracovníci Microsoftu následně zjišťovali, jestli jsou Windows na zakoupených počítačích skutečně licencované. Výsledek? Jen zlomek z počítačů měl legální operační systém, na většině zařízení běžela pirátská verze Windows.

Procento zasažených počítačů se lišilo podle zemí. Například v Indii mělo nelegální software 91 % PC, v Indonésii 90 %, na Taiwanu 73 %, v Singapuru 55 % a na Filipínách 43 %. V Jižní Koreji, Malajsii, Vietnamu a Thajsku byly zpirátěné Windows na 100 %. Ve výsledku tak 83 % ze 166 nakoupených počítačů nebylo v pořádku. K nákupu zařízení docházelo letos mezi květnem a červencem.

Dalším problémem podle Microsoftu bylo, že počítače s nelegálními Windows byly často plné malwaru a softwaru pro těžbu kryptoměn, který průměrný uživatel neměl šanci zjistit. Lidé nejen, že měli zpomalený výkon, ale jednoduše se mohli stát obětí vážných zločinů.

Microsoft zatím neuvedl, zda bude žalovat prodejce, které zařízení s nelegálními Windows prodávali. U podobných případů ale tak v minulosti učinil, takže je to pravděpodobné.

Nebylo zmíněno, o jaké značky počítačů šlo. Podle všeho jsou v tom však samotní výrobci nevinně a počítače obchodníkům dodávají bez systému, případně dochází k vyvedení OEM licencí a následnému přeprodeji až na straně koncových obchodníků či distributorů. To by rovněž vysvětlovalo ohromné množství nabídek levných licencí k Windows podezřelého původu, které se už i k nám hrnou právě směrem z Asie.

Co udělat s novým počítačem s Windows, než ho začnete používat

Diskuze (18) Další článek: Hyundai a Kia vybaví svá auta solárními panely na střechách a kapotách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,