Microsoft vyfoukl důležitý byznys Amazonu, získal od Pentagonu zakázku v hodnotě 10 miliard dolarů

Ministerstvo obrany Spojených států amerických podepsalo s Microsoftem smlouvu na budování cloudových služeb. Celkem se jedná o zakázku v hodnotě deseti miliard amerických dolarů, tedy v přepočtu bezmála 230 miliard korun. O novince informuje server The Verge.

Celý projekt, označovaný jako JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure – Společná podniková obranná infrastruktura), má poskytnout Pentagonu cloudové služby pro ukládání dat, migraci výpočetní infrastruktury, jakož i prostředky pro umělou inteligenci a strojové učení.

Microsoft porazil Amazon

Z pohledu Microsoftu se jedná o klíčový kontrakt, o který se ve finále utkal s konkurenčním Amazonem. Obě firmy přitom usilují o dominanci na poli cloudových technologií, kde reference v podobě tak významného klienta může hrát zásadní roli při získávání dalších zakázek.

V prvním kole, které probíhalo v dubnu tohoto roku, byly z výběrového řízení vyloučeny společnosti IBM a Oracle. Jako jediné splnily požadavky Microsoft a Amazon. Oracle následně vznesl námitku s tím, že v kontraktu je zjevný střet zájmů – konkrétně podal žalobu s přesvědčením, že proces zadání zakázky byl přizpůsoben společnosti Amazon.

Původně byl ve jedním z uchazečů i Google, který však v říjnu loňského roku odstoupil s tím „že si není jist tím, že bude v souladu s našimi principy umělé inteligence“, a poznamenal, že části smlouvy „byly mimo rozsah našich současných vládních certifikátů.“

Složité výběrové řízení

K výběrovému řízení se vyjádřil i americký prezident Donald Trump, který uvedl, že vláda se na smlouvu podívala po „obdržení obrovských stížností“ od konkurentů společností Amazon a Microsoft. Sám Trump však je kritikem Amazonu a jeho generálního ředitele Jeffa Bezose kvůli daňovému režimu firmy.

O několik týdnů později zahájil ministr obrany Mark Esper přezkum zadávacího řízení, což způsobilo odložení termínu pro uzavření soutěže. Esper se později od kontroly distancoval kvůli tomu, že jeho syn pracuje pro IBM.

Vysoutěžená zakázka s platností kontraktu na deset let je z pohledu Microsoftu považována za velkou výhru. Poražený Amazon skrze svého mluvčího vyjádřil nad závěrečným výsledkem velké překvapení. Je přesvědčen, že srovnání obou nabídek „jasně vede k jinému závěru“.

Diskuze (7) Další článek: Tesla ukázala novou solární střechu – láká na nízké ceny a snadnou instalaci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,