Microsoft | Android | Windows Defender

Microsoft vypustil testovací verze Defenderu pro Android i Linux

Microsoft již několik let vyvíjí vlastní bezpečnostní řešení pro Windows, které je přímou součástí systému. V poslední době se ale zaměřuje také na konkurenční platformy, a tak nyní přináší Microsoft Defender i na Android a Linux.

O příchodu Microsoft Defender ATP (tedy Advanced Threat Protection) na Android víme již delší dobu, nyní ale firma uvedla první betaverzi, prozatím pro firemní zákazníky. Podstatou aplikace je ochránit mobilní zařízení od případného škodlivého kódu, který by na ně mohl mířit. Android samotný má zabudované bezpečnostní mechanismy, jako je program Play Protect či bezpečnostní aktualizace. S druhým bodem je ale u některých telefonů problém, a tak zůstávají vystavené bezpečnostnímu riziku.

ThreatFound.pngConnectionblocked.pngUnsafe site2.png 
Microsoft Defender na Androidu v akci.

Aplikace od Microsoftu jako taková tomu nemůže zcela zabránit (na rozdíl od Windows nemůže aplikace na Androidu zasahovat do chodu systému), může ale hledat, zda nainstalované aplikace neobsahují malware apod. Snaží se také odhalit pokusy o phishing a další nekalé činnosti a pokud usoudí, že je nainstalována nebezpečná aplikace, zablokuje přístup k aplikacím obsahujícím citlivá data, jako je např. Outlook.

command-line-ubuntu.png 
Takto vypadá Defender pro Linux.

Defender pro Android tak jasně míří hlavně na firemní uživatele a administrátory, kteří chtějí uchovat firemní informace v bezpečí a přidat další vrstvu ochrany. Podobně je na tom i Defender pro Linux, který je nyní dostupný pro všechny. Podporuje 6 nejběžnějších linuxových serverových distribucí, mezi které patří RHEL, CentOS, Ubuntu či Debian.

Microsoft nabízí svůj Defender i pro macOS:

Zdroj: SlashGear

Diskuze (41) Další článek: Segway po 19 letech ukončuje výrobu svých ikonických vozítek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,