Microsoft zaměstnává skoro čtvrt milionu lidí. Teď jich kvůli krizi 10 000 propustí

Microsoft se přidává k postupně se prodlužující řadě společností, které se chystají v dohledné době redukovat počet pracovních míst. V nadcházejících měsících plánuje propuštění deseti tisíc zaměstnanců. Generální ředitel Satya Nadella o tomto dozajista nepopulárním záměru informoval ve středu 18. ledna na firemním blogu.

„Prožíváme období významných změn, a protože se setkávám se zákazníky a partnery, vnímám celu řadu věcí. Zaprvé, tak jako jsme viděli, že zákazníci během pandemie zrychlili své digitální výdaje, nyní sledujeme, jak je optimalizují, tak, aby toho zvládli více s menšími náklady,“ konstatuje v úvodu příspěvku Nadella.

O práci přijdou tisíce zaměstnanců

Ředitel Microsoftu zhodnotil stávající situaci, kdy jsou podniky ve všech odvětvích a zeměpisných oblastech opatrné, protože některé části světa jsou v recesi a jinde se recese očekává. „Jsem přesvědčen, že Microsoft z této situace vyjde silnější a konkurenceschopnější, ale vyžaduje to od nás, abychom přijali opatření založená na třech prioritách,“ konstatuje.

První prioritou je manažersky zaobalené snižování nákladů. „Dnes provádíme změny, které do konce třetího čtvrtletí roku 2023 povedou ke snížení celkového počtu našich zaměstnanců o 10 000 pracovních míst. To představuje méně než 5 % naší celkové zaměstnanecké základny, přičemž k výpovědím dochází již dnes,“ oznámil patrně nejbolestivější součást chystaných změn.

V polovině roku 2022 měl Microsoft celkem přibližně 221 000 zaměstnanců na plný úvazek, z toho 122 000 jich zaměstnával v USA a dalších 99 000 v zahraničí. Oznámené propouštění sníží počet zaměstnanců o necelých pět procent. Dle ředitele se jednalo o obtížné, ale vzhledem k situaci nezbytné rozhodnutí.

Nejistota nejen v Microsoftu

Tento krok následuje po menších kolech propouštění, která proběhla v loňském roce, kdy se v důsledku zhoršující se ekonomické situace zpomalil růst cloudových služeb. V červenci roku se firma rozloučila s tisícovkou zaměstnanců napříč geografickými oblastmi a pracovními pozicemi, v říjnu se pak vyhazovu dočkalo dalších tisíc lidí.

Zpráva o chystaném propouštění přichází těsně před tím, než Microsoft příští týden zveřejní finanční výsledky za druhé čtvrtletí roku 2023. Za první čtvrtletí firma oznámila 14% pokles čistého zisku na 17,6 miliardy dolarů, přičemž část tohoto propadu byla připsána na vrub zvýšeným nákladům na energie ve výši 800 milionů dolarů.

Nejistota pracovních míst v technologických firmách postihla celou řadu významných společností. Například Amazon hodlá propustit 18 tisíc zaměstnanců. Propouštět bude i americká softwarová společnost Salesforce.com – v tomto případě škrty postihnou kolem osmi tisíc lidí. Vzpomenout můžeme také Twitter, který po nástupu Elona Muska na ředitelskou pozici muselo opustit 7500 pracovníků.

Diskuze (11) Další článek: Drobná vylepšení se z Windows 11 22H2 přelévají do úplně první verze Jedenáctek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,