Miniponorka Dry Combat Submersible doveze americké Navy SEALs do akce suché

  • Velitelství zvláštních operací USSOCOM brzy zahájí test nové miniponorky Dry Combat Submersible
  • Ta je určena pro SEALs a podobné jednotky
  • Dry Combat Submersible doveze posádku do cíle suchou

Američtí Navy SEALs, čili Námořní, vzdušné a pozemní týmy Námořnictva Spojených států amerických, představují elitní jednotky námořnictva, pro zvláštní operace na moři, ve vzduchu i na pevnině.

SEALs mají extrémně náročný a dlouhý výcvik, který zvládne jen malá část uchazečů. Jsou využíváni pro přesně cílené útoky, průzkum nepřátelského území, záchranu rukojmích a podobné extrémní mise.

Aby SEALs mohli plnit své úkoly, tak se nejprve musí dostat na místo určení, pokud možno rychle a bezpečně. Velitelství zvláštních operací USSOCOM (United States Special Operations Command), jehož jsou SEALs součástí, brzy zahájí testy nové miniponorky, která je určená právě pro SEALs a podobné jednotky.

Dry Combat Submersible se představuje

Dry Combat Submersible (DCS) by měla vozit SEALs na mise v teple a v suchu, takže si mohou šetřit síly až na samotnou operaci. Oproti předešlým miniponorkám představuje DCS podstatný pokrok. Lidé na palubě nepotřebují dýchací přístroj ani neoprén, tedy až do výsadku.

Elegantní miniponorka je plně uzavřená a lidé jsou chráněni před oceánem. Plavidlo DCS je založeno na britské miniponorce Nemesis. DCS váží zhruba 30 tun a pojme jako pasažéry až osm SEALs vybavením, na minimálně 24 hodin.

Miniponorky si získaly popularitu během druhé světové války, především při velmi odvážných a riskantních misích proti plavidlům protivníka. Dnes se miniponorky využívají i při operacích speciálních sil proti cílům na pobřeží, které dovolují velkým válečným lodím zůstat z dohledu a tím pádem ve větším bezpečí.

V dnešní době používají jednotky v rámci velitelství zvláštních operací USSOCOM miniponorky SEAL Delivery Vehicle Mark VIII Mod 1. Jejich design je starý už desítky let. Jsou to takzvaná „mokrá“ plavidla. Jak posádka, tak i pasažéři vlastně sedí na povrchu ponorky a jsou v plném kontaktu s okolní vodou.

Musí mít kompletní potápěčské vybavení, jinak by moc daleko nedopluli. Design takové miniponorky je jednoduchý, pro lidi na palubě je ale každopádně vyčerpávající trávit dlouhou dobu v potápěčském obleku.

DCS doveze posádku do cíle suchou

Plavidlo DCS je oproti tomu skutečná ponorka, jen malé velikosti. Pohání ji lithium-iontové baterie a obsluhuje ji dvoučlenná posádka. Jak námořníci, tak i SEALs mohou být na palubě v běžném „suchozemském“ oblečení a normálně dýchají vzduch.

Když DCS dorazí na místo určení, tak se SEALs mohou převléknout podle situace. Buď se vylodí dvěma průlezy ve stropě miniponorky anebo si navléknou potápěčskou výbavu a pod vodou vyplavou ven přetlakovou komorou.

Zavedení plavidel DCS mezi prostředky amerických speciálních jednotek představuje významnou modernizaci. Zároveň je součástí úsilí čelit novým hrozbám, které se dnes objevují především v souvislosti s čínskými a ruskými aktivitami.

Váš názor Další článek: Neoficiální plány AMD pro notebookový segment odhalují 6nm čipy v roce 2022

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,