Kryptoměny | Byznys | The Pirate Bay | Aféry

Místo reklamy těžba kryptoměn na počítačích návštěvníků. I tak se mohou weby živit

  • Nikomu se nelíbí agresivní reklama na webu
  • Jenže vydavatelé webů nejsou charita
  • Alternativou by mohla být pro některé těžba kryptoměn na procesorech návštěvníků

Proslulé bittorrentové doupě The Pirate Bay, jehož autoři často tvrdili, že jim nejde o byznys, ale především o ideály volného šíření digitálních děl a bezmeznou svobodu, se minulý týden dle mnohých těmto myšlenkám zpronevěřilo, když jeho správci na web tajně umístili skript, který zatěžoval procesor návštěvníků a těžil kryptoměnu.

Coinhive, aneb těžba kryptoměn místo reklamy

Na první pohled by se mohlo zdát, že se skutečně jednalo o malware, systém Coin-hive.com je ale sám o sobě legitimní monetizační kanál, který by mohl být pro některé weby zajímavou alternativou ke klasické bannerové reklamě.

c8f9d322-eb6b-4efa-974f-f1d61216016e
Monetizujte své návštěvníky, láká Coinhive webmastery

Kdyby Pirátská zátoka namísto tajnůstkářství vše dopředu oznámila, mohla se stát zajímavou případovou studií, na webu s podobnou návštěvností totiž ještě nikdo nic podobného nevyzkoušel (anebo se o tom alespoň neví).

Těží se kryptoměna Monero

Princip je vlastně docela jednoduchý. Webmaster si nastaví, jak moc bude skript zatěžovat procesory návštěvníků a vloží jej do zdrojového kódu stránek. Jakmile je pak navštívíte v prohlížeči, program začne pomocí velmi náročných matematických výpočtů ověřovat transakce uvnitř kryptoměny Monero.

Pokud webmaster nastaví příliš slabou zátěž procesoru, bude potřebovat o to více návštěvníků a hlavně čas, po který zůstanou na jeho webu. Na stranu druhou, pokud budou mít současný počítač s vícejádrovými procesory, prakticky si ničeho nemohou všimnout.

e43c8ba7-ed3e-4c11-ab01-1fa1305f8c943a37d3bb-1302-4b54-bec4-4d47992e6d90
Na webu coin-hive.com si můžete vyzkoušet, jak těžba zatěžuje procesor. Vlevo těžba v jednom pracovním vláknu při výkonu okolo 10 h/s a vpravo maximální výkon na mém počítači okolo 20 h/s při 10+ pracovních vláknech. V tento okamžik už je zátěž CPU opravdu citelná a zpomaluje práci.

Nastaví-li však co nejvyšší zátěž, procesor návštěvníka může pracovat prakticky na 100 % a prohlížeč tedy provede mnohem více práce za méně času a s menším počtem návštěvníků, kteří si nicméně nejspíše nainstalují AdBlock, který si poradí i s podobnými skripty na stránce.

Javascriptový kód pro spuštění těžby je díky knihovně velmi jednoduchý:

<script src="https://coin-hive.com/lib/coinhive.min.js"></script>
<script>
	var miner = new CoinHive.User('<site-key>', 'john-doe');
	miner.start();
</script>

Coinhive přitom nabízí řešení pro ty, které obtěžuje agresivní reklama, nicméně nebyli by ani ochotni platit předplatné za čistou verzi webu. Filozofie webmastera s Coinhive by mohla být asi taková: Nelíbí se vám otravná reklama? Fajn, žádnou vám nezobrazím, ale protože nejsem charitativní projekt, výpadek příjmů vyrovnám tím, že si během návštěvy vypůjčím třeba 10 % vašeho procesoru.

To je přeci naprosto fér!

Kolik by si mohl web velikosti Pirátské zátoky měsíčně vydělat těžbou na počítačích návštěvníků?

Kolegové z TorrentFreaku si položili otázku, zdali je to zároveň ekonomicky udržitelné. Tedy jestli se takový monetizační kanál webu velikosti TPB vůbec vyplatí.

Coinhive vyplácí rentu 0,00015 XMR za milion výpočtů (hashů). Podle SimilarWeb se může The Pirate Bay pochlubit 315,6 miliony návštěv měsíčně, přičemž průměrný návštěvník na webu vydrží asi pět minut.

Podle Coinhive má průměrný počítač výkon asi 30 h/s (hashů za sekundu), čili 315 600 000 × 30 × 300 dělá nějakých 2,84 bilionů hashů za měsíc, kdyby TPB vytěžovala procesor návštěvníků na maximum. Dejme ale tomu, že je vytíží na 30 %. V takovém případě klesne počet hashů na zhruba 940 miliard za měsíc.

Budoucnost webové reklamy: Buď se dramaticky promění, nebo zaplatíte třeba svým procesorem

A jelikož víme, že Coinhive aktuálně platí 0,00015 XMR za milion hashů, Pirátská zátoka by si těžbou na počítačích návštěvníků vydělala asi 142 XMR za měsíc. Kurz Monera k americkému dolaru se aktuálně pohybuje okolo 96,3 USD za 1 XMR, čili to po přepočtu činí 13 675 dolarů. Anebo 303 tisíc korun, chcete-li.

Toto je však pouze modelový příklad. Těžební kód by pochopitelně nemusel být na každé stránce a část surfařů by jej přirozeně aktivně blokovala. I kdyby však byly tržby z těžby jen třetinové, stále se jedná o částku okolo 4 500 amerických dolarů, což je poměrně slušný výsledek.

52842e16-2e90-4d9f-aa2b-805d17d1b2f7
Těžit Monero samozřejmě nemusíte pouze pomocí Javascriptu, ale nativních těžebních aplikací pro Windows i Linux. Bude to však chtít opravdu výkonnou farmu počítačů s pohádkově nízkou spotřebou, jinak se to nevyplatí.

Weby jako The Pirate Bay totiž obecně mají problém s prodejem reklamy. Tu kontroverzní – často pornografickou – tam nevidíte proto, že by si v ní správci podobných stránek snad libovali (i když kdo ví), ale jednoduše z toho důvodu, že warezová doupata už z principu nesplňují podmínky standardních reklamních a platebních systémů. Představa, že by se na The Pirate Bay zxobrazovala třeba reklama AdSense/AdWords, anebo že by si zde reklamní prostor přímo nakoupila některá z renomovaných firem, je pochopitelně naprosto bláhová.

V každém případě, pronájem alespoň části procesoru návštěvníka stránky třeba zrovna k těžbě kryptoměn může být od určité velikosti webu opravdu zajímavou alternativou k tradiční display reklamě.

Podívejte se: Bitcoinové šílenství

Diskuze (22) Další článek: Ve Spojených arabských emirátech vyroste simulovaná marťanská kolonie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,