Mobil s Windows 10 jako počítač? Stačí připojit monitor, myš a klávesnici

Ještě jedna drobnost ze včerejší dlouhé přednášky na konferenci Build stojí za samostatné zvýraznění: Continuum pro telefony. Systém Windows a jeho aplikace se mohou proměnit podle toho, na jakém zařízení jsou zrovna používány - tomu Microsoft říká Continuum a tuto novou schopnost Windows 10 zatím předváděl pouze na modelu přechodu z režimu běžného počítače do režimu tabletu. Nyní ukázal, že schopnost proměny dostanou i telefony.

121279551 178740730 
Outlook z Office 2016. Vypadá jako desktopový, nebo jako na tabletu. Tady přitom běží z telefonu • místo nabídky Start se zobrazuje úvodní dlaždicová nabídka
755101483 509735564 
Excel a powerpoint. Můžete pracovat, ja jste zvyklí z počítače, funguje tu například i práce se schránkou skrze klávesové zkratky Ctrl+C a Ctrl+V

Když k telefonu s Windows 10 připojíte monitor, klávesnici a myš, stane se z něj počítač, který na velké ploše monitoru ukáže aplikace tak, jako byste je spouštěli přímo na počítači. To je kouzlo univerzálních aplikací – není tu mobilní a počítačová aplikace, je to pořád jedna a ta samá. A když dostane prostor, zobrazí se ve své rozšířené formě.

Při provozu Windows 10 z telefonu na velkém displeji se samozřejmě trochu promění celý systém, dostane například nabídku Start v levém dolním rohu. Vypadá podobně jako na desktopové verzi Windows 10, ale jedná se prostě o výchozí dlaždicovou obrazovku telefonu. Obrazovka telefonu dokáže fungovat nezávisle jako druhý displej, monitor přitom bude možné, stejně jako myš a klávesnici, připojovat bezdrátově. Na telefony, které by toto umožňovaly si však musíme ještě chvíli počkat.  

A o tématu vám něco poví také Joe Belfiore z Microsoftu:

Diskuze (19) Další článek: Windows 10 chce být všude a s hromadou aplikací

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,