Mobily v roce 2017: miliarda Androidů ročně, Windows Phone dožene iOS

Za čtyři roky se prodá 1,5 miliardy chytrých mobilů ročně, tento segment tak bude tvořit 73 % všech prodaných mobilů za rok. Nejvíce se tyto telefony budou prodávat v Severní Americe a západní Evropě, kde již prakticky všechny prodané telefony budou chytré. Podobné to bude i v Číně, kde budou smartphony tvořit 95 % všech prodaných telefonů. Analytická firma Canalys přinesla předpověď, jak bude vypadat svět mobilních telefonů za čtyři roky.

„Cena chytrých telefonů v posledních letech dramaticky klesla, což pomohlo zvýšit jejich penetraci v populaci,“ říká Chris Jones, hlavní analytik firmy Canalys. „Dosud bylo problémem levných smartphonů, že uživatelský komfort byl snižován snahou dosáhnout co nejnižší ceny. Díky tomu Nokia dosáhla úspěchu se svojí řadou Asha. Tyto telefony byly účelově vyrobeny, aby poskytly co nejlepší uživatelský komfort pseudochytrého telefonu. Situace se ale v příštích letech změní. Jak budou ceny komponent stále padat, výrobci budou schopni nabídnout skvělé telefony bez kompromisů za nízké ceny.“

Canalys předpokládá, že trh s chytrými telefony ročně poroste o 18 % (CAGR - složená roční míra růstu), přičemž celý trh telefonů poroste jen o 9 %. Lídrem trhu bude stále Android. Loni bylo prodáno více než 470 milionů mobilů s Androidem, v roce 2017 se tento počet více než zdvojnásobí - prodá se více než miliarda androidích telefonů, tržní podíl si však udrží zhruba stejný - 67,1 %. Podobný tržní podíl jako nyní si zachová také BlackBerry - 4,6 %.

graf.png
Porovnání situace na trhu chytrých telefonů v roce 2012 a v roce 2017 (zdroj: Neowin)

Tržní růst se očekává u systému Windows Phone. Z nynějších 2,4 % poroste raketově až na 12,7 % v roce 2017. Z tržního podílu ukrojí Applu a jeho iOS, který klesne o více než pět procentních bodů na 14,1 %, i dalším operačním systémům, které se nyní skrývají pod položkou ostatní, u nichž se očekává se, že klesnou čtyři procentní body na 1,5 % tržního podílu.

„Růst Applu bude omezen tím, že dynamika na trhu chytrých telefonů začíná vycházet ze segmentu low-endů, ve kterém Apple svého zástupce nemá,“ říká Jessica Kwee, analytička Canalysu. „Dominance Androidu je způsobena škálovatelností této platformy.“ To však neznamená, že by Apple přišel o své prodeje. I tento tržní pokles pro něj znamená, že v roce 2017 bude prodávat více mobilních telefonů, než nyní.

Canalys zároveň nepředpokládá, že by Firefox OS, další připravované systémy, či současné okrajové platformy zaznamenaly větší úspěch, naopak jejich význam ještě klesne.

Diskuze (59) Další článek: Efektivní monitoring tiskových úloh

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,