Moredays: Z českých lesů do Silicon Valley

Tvořit v Česku globální internetový startup není nemožné. Filip Molčan dokonce svůj tým kolem služby Moredays řídí ze své chalupy v lesích. Zde jsou jeho ambice a plány.
Kapitoly článku

Vývojáři z Děčína

Na Moredays v současné době pracuje 5 lidí, včetně Molčana. Firma zaměstnává 3 vývojáře na stálý úvazek. Stejně jako mladý podnikatel a šéf ale nesedí nikde v Kalifornii nebo Praze, ale „stranou“ v Děčíně. Důvod je prostý. „Pocházím z Děčína, takže jsem tam přirozeně dal dohromady schopný tým,“ vysvětluje Molčan. Počet programátorů ale bude v budoucnu navyšovat. „Vývojáře hledáme prakticky permanentně,“ říká.

Klepněte pro větší obrázek
Moredays už si odbyl premiéru také na konferenci TechCrunch Disrupt a psalo o něm několik zahraničních webů.

O programátorských mozcích z Valley v Moredays příliš neuvažovali. „Vývojáře ve Státech jsme přímo nehledali, ale ti, se kterými jsme se setkali, nebyli oproti těm českým na nijak vyšší úrovni,“ popisuje Molčan své zkušenosti, „ale je to dáno tím, že v Silicon Valley je nedostatek kvalitních vývojářů, protože už často pracují na zajímavých projektech.“

Ve slavném údolí nicméně jednu osobu zaměstnává. Je jí spolupracovnice, která se stará o marketing a další podobné aktivity. Zároveň také spolupracují s mentorem, se kterým se setkali při prvním pobytu v rámci programu CzechAccelerator. „Prodal tam už několik firem, má dobré kontakty a zkušenosti, takže nám dost pomáhá,“ popisuje přednosti svého kontaktu Molčan.

Důvodem toho, proč je dobré mít vývojový tým v České republice, jsou kromě geologických dispozic také nižší platy. I tak si Molčan nemyslí, že by svůj tým v Děčíně finančně nějak strádal. Obyčejné zaměstnance ale nechce. „Firmu jsme stavěli tak, že je to skutečně startup, takže jsme nehledali lidi, kteří přijdou do práce na 8 hodin si něco odkódovat, ale lidi, kteří budou tu práci dělat, protože je baví.“ Původní zaměstnanci navíc nebudou nijak škodní. Systém odměn sice prozatím není pevně stanoven, ale s nějakými podílovými procenty se do budoucna počítá.

Typicky startupově Moredays přistupují také k marketingu a propagačním aktivitám. „Neplánujeme žádné velké investice do marketingu ani najímání různých agentur, s tím nemáme dobré zkušenosti.“ Molčan namísto toho věří ve virální marketing a sílu sociálních sítí. „Velké procento uživatelů k nám na web chodí přes sociální sítě,“ konstatuje.

70 procent lidí ve Valley chce pouze vydělat

Spolupráce se státním CzechInvestem byla podle Molčana perfektní. Firmě na místě pomáhala všude chválená organizátorka Lenka Kučerová, která poskytla dobré kontakty, rady a schůzky do začátku. Rozhodně ale neplatí, že by státní program uhradil veškeré náklady spojené s pobytem. Nejcennější je podle Molčana to, že CzechInvest platí vstupy na různé konference a „networkingové“ akce, které nestojí zrovna málo, a kde by se jinak dlouze rozhodovali, zda na ně jít. „Peníze od CzechInvestu nám pokryli tak 40 procent nákladů, zbytek jsme financovali sami,“ říká Molčan. Nejvíce peněz padlo na klasický provoz jako je třeba pronájem auta, bydlení a další.

Klepněte pro větší obrázek
Amerika jako vstup do celého světa. Filip Molčan v Silicon Valley.

Zatímco spolupráce s CzechInvestem byla pro firmu přínosná, na ostatní vládní fondy Molčan dobré vzpomínky nemá. „Mám za sebou zkušenosti se státními dotacemi a byla to hrůza,“ popisuje mladý podnikatel své dřívější setkání se státními penězi. „Peníze z Evropské unie nám přišly po dvou letech, což je pro mladou společnost poměrně zásadní.“ Částku nechce do médií specifikovat, myslí si ale, že čerpání dotací nakonec může firmě spíš uškodit, než pomoci. Hlavní překážkou je podle něj byrokratická zátěž.

Silicon Valley a potažmo americký trh je podle Molčana pro mobilní a internetové projekty stěžejní trh. Pokud se na něj dostanete, je to vstupenka do dalších zemí. Unikátní má být rovněž atmosféra, jakou celé prostředí žije. „Jako místo mě to nadchlo. Je tam startupová atmosféra a člověka to samo tlačí kupředu,“ popisuje. Zároveň ale krotí veškeré nadšení. „V Silicon Valley chce 70 procent lidí udělat aplikaci, oslovit investory a něco na tom vydělat. Zbytek věří tomu, že změní svět.“

Valley po Česku

Podle tohoto vzorce se tam chovají také investoři. „Ve Valley je spousta projektů, do kterých investoři dají peníze, i když není jasné, zda se jim ty peníze vrátí.“ Tím se američtí investoři odlišují od těch českých, kteří mnohem více přemýšlí, zda se jejich investice zhodnotí.

„V Česku je oproti Silicon Valley naprosto jiná míra risku, do jakého investoři jdou,“ říká Molčan a zároveň upozorňuje, že velká část investicí ve Valley má tzv. spekulativní charakter. Funguje to tak, že investoři vloží peníze do projektu, který má například potenciál růstu uživatelů, ale prozatím není jasné, jak si na sebe vydělá. Investice mají nafouknout cenu takového projektu a nalákat ostatní kupce.

Jedním z takových projektů by podle Molčana mohla být také aplikace Piictu, na které v New Yorku pracuje také český designér Robin Raszka z Tapmates. Aplikace, která staví na sdílení obrázků, baví uživatele, ale finanční návratnost prozatím není jasná. „I když mám tyto hračky rád a sám je používám, jsem zvědavý, co se s těmito projekty bude dít, protože tam nevidím žádnou monetizaci,“ konstatuje Molčan. Podobně se na adresu Piictu a dalších projektů vyjadřuje také Lukáš Hudeček z TechHub Prague. „Jejich problém řeší více méně nereálný problém z virtuálního světa,“ tváří se skepticky. „Je to jedna odrůda startupů. Bohužel ta, která je vidět nejvíc,“ řekl už dříve Živě.cz.

Česká technologická stopa je podle Molčana ve světě vidět. Hodně oceňuje například úspěch AVG nebo Avastu. „V Česku určitě zajímavé projekty vznikají,“ komentuje vášnivý turista a fotograf tuzemskou situaci. „Největší úspěch za poslední dobu zaznamenal jednoznačně Jan Řežáb s jeho SocialBakers. Zrovna před chvilkou jsme si domlouvali společnou schůzku, abychom se mohli po jeho návratu z New Yorku setkat a vymyslet spolu nějakou zajímavou spolupráci.“

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,