Náramek proti odposlechům: Díky ultrazvuku vyruší všechny mikrofony v okolí

Z filmů dobře víme, že když chcete vést utajený rozhovor v bytě, kde jsou nejspíš odposlouchávací mikrofony, musíte zalézt do koupelny a pustit sprchu. Dnes je přitom v každém bytě takových potenciálně poslouchajících mikrofonů několik a sami jste si je tam dali - mobily, chytré reproduktory často i hodinky dokáží svými mikrofony poslouchat. Naštěstí nemusíte při každém důvěrném rozhovoru do sprchy, stačí si nasadit náramek.

Klepněte pro větší obrázek

Výzkumníci z Chicagské univerzity vymysleli způsob, jak zarušit takové stále poslouchající mikrofony. Přehluší je šumem v ultrazvukovém pásmu. Běžný hovor mezi osobami tím nijak neutrpí, ale mikrofony to nezvládnou. Mikrofon sice zaznamenává jenom slyšitelné pásmo, ale ultrazvuk v něm tak jako tak vytvoří tolik parazitních signálů, že záznam ztratí srozumitelnost a nahrávaný zvuk se utopí v šumu.

Řešení pomocí náramku tu není jen pro ozdobu. Protože ultrazvukový reproduktor účinně vysílá jen v úzkém směru, při vyskládání mnoha reproduktorů okolo celého náramku se účinně pokryje celý prostor. Navíc při gestikulaci rukou se poloha reproduktorů neustále mění, což dále ztěžuje případné potlačení takového rušení.

Signál dokáže také zarušit mikrofony ukryté pod látkou či schované mimo zorné pole. pouze mikrofon schovaný v utěsněné plastové přepravce slyšel stejně špatně s rušením i bez.

Klepněte pro větší obrázek
Jak si vede rušení a rozpoznávání podle způsobu ukrytí mikrofonu

Pokud si to chcete prověřit a zjistit, zda to funguje na všech typech mikrofonů, můžete využít kompletní open source specifikace. Autoři zveřejnili jak kódy pro Arduino, tak 3D model náramku k vytištění na tiskárně. 

Popravdě to bude ale nejspíš dlouho jediná cesta, jak se k podobné rušičce oficiálně dostanete. Rušičky všeho druhu jsou velmi přísně hlídané a nesmí se běžně prodávat ani používat. Pro potřeby špionážních odposlechů se přitom dá použít i laserové snímání vibrací skla v místnosti, takže úplně jistotu mít nikdy nebudete. 

Diskuze (18) Další článek: Edge v únoru přinese synchronizaci doplňků. Stále počítá s podporou Linuxu a chystá i další novinky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,