Nebe se plní satelity Galileo. Brzy ráno odstartovala další raketa

Z kosmodromu ve Francouzské Guyaně dnes po čtvrté hodině ranní úspěšně odstartovala raketa Sojuz, která na oběžnou dráhu vynesla další dva satelity evropského navigačního systému Galileo. Jednalo se v pořadí o družice číslo 9 a 10, přičemž až bude celý systém hotový, bude se skládat z třicítky členů.

Ačkoliv se o Galileu často mluví spíše v teoretické rovině, ve skutečnosti už v pilotním provozu nějaký pátek funguje, na orbitě je už totiž dostatečný počet družic alespoň pro základní určení polohy na zemském povrchu.

Lze tedy předpokládat, že se v příštích letech na trhu objeví kombinované přijímače a čipy pro mobilní telefony, které budou vedle amerického GPS pracovat i s Galileem (které má být maximálně kompatibilní) a případně i ruským systémem GLONASS.

 

Systém Galileo řídí několik operačních středisek s centrálou na letecké základně Torrejón u Madridu. Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém, která vše zastřešuje, pak sídlí v pražských Holešovicích.

 

Ačkoliv je dnes určení polohy pomocí GPS díky korekčním satelitním systémům EGNOS a WAAS poměrně přesné, Galielo v ideálních podmínkách zajistí ještě vyšší přesnost pro civilní využití. 

 

Diskuze (15) Další článek: Byznysový zápisník: Ryanair v Brně otevře vývoj, přijme 200 lidí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,