Nejnovější americká výsadková loď USS Portland dostane laserovou zbraň

  • Právě v tomto období vstupuje do služby výsadková loď, která nese označení USS Portland (LPD-27)
  • Specialisté na ní brzy přenesou laserový zbraňový systém XN-1 LaWS
  • Ten dříve fungoval na výsadkové lodi třídy Austin/Trenton USS Ponce

Lodě třídy San Antonio jsou futuristicky vyhlížející válečné lodi amerického námořnictva, které jsou řazené do kategorie „amphibious transport dock“. Jde o moderní výsadkové lodi, které nesou na palubě bojovou techniku a vojáky. Zároveň jsou vybavené hangárem a palubou pro provoz vrtulníků a letounů s kolmým startem, a také dokem s výsadkovými vznášedly či čluny.

Tyto lodě jsou určené pro rychlé výsadkové operace a podporu námořní pěchoty. Také mohou sloužit jako operační platformy pro letecké operace výsadkových svazů.

Průměrná cena jedné lodi třídy San Antonio činí 1,6 miliardy dolarů. Americké námořnictvo jich objednalo celkem 12. Právě v tomto období vstupuje do služby jedenáctá z těchto lodí, která nese označení USS Portland (LPD-27).

Specialisté námořnictva v blízké době na USS Portland přenesou z výsadkové lodi třídy Austin/Trenton USS Ponce, která je již ve výslužbě, laserový zbraňový systém XN-1 LaWS (Laser Weapon System). Laser fungoval na USS Ponce perfektně a není důvod si myslet, že by to na USS Portland mělo být zásadně odlišné. Zbraň každopádně čeká celá řada dalších testů a zkoušek.

USS Portland získá laserový systém v nejnovější verzi právě včas, aby ho mohl s plnou parádou předvést na nadcházejících válečných hrách 2018 Rim of the Pacific (RIMPAC). USS Portland bude během tohoto mezinárodního vojenského cvičení hrát roli vlajkové lodi a s laserem se tohoto úkolu zhostí jistě impozantně.

Odborníci očekávají, že by laser měl udělat dojem na hosty cvičení, hlavně pokud jde o zástupce Číny. Čína se netají tím, že rovněž vyvíjí laserové zbraně. Na rozdíl od U. S. Navy ale ještě zřejmě nemá žádnou takovou zbraň schopnou operačního nasazení.

RIMPAC je největší mnohonárodnostní vojenské cvičení na světě. Pořádá ho U. S. Navy a odehrává se každý sudý rok v atraktivním prostředí Havajských ostrovů a jejich okolí. Účelem cvičení je ověřit fungování spolupráce při operacích námořních sil různých zemí a navzájem si představit námořní síly a techniku.

RIMPAC tradičně končí pozoruhodnou operací SINKEX, což je cvičení s potápěním lodí, při němž si každý z účastníků potopí nějaké lodě vyřazené ze služby.

Zdroj: Popular Mechanics, Foto: U.S. Navy

Diskuze (6) Další článek: Skygofree: Internetem se šíří švýcarský nožík mezi trojskými koni pro Android

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,