Největší obchod v oblasti kyberbezpečnosti. McAfee se prodává za 14 miliard dolarů

V tomto roce došlo na již třetí skutečně velkou akvizici na poli bezpečnostních softwarů. McAfee za 14 miliard amerických dolarů kupuje investiční skupina složená z firem Advent, Permira, Crosspoint Capital, CPP Investments, GIC a ADIA. Tímto krokem se McAfee stane soukromou entitou. Obchod by měl být dokončen v první polovině příštího roku.

Antivirový podnik má poměrně složitou historii. Původně jej v roce 1987 založil John McAfee. V roce 2010 ho koupil hardwarový gigant Intel, a to za necelých osm miliard dolarů. Ten se o čtyři roky později rozhodl, že značku už používat nebude (to se mu ne zcela podařilo) a v roce 2016 se vývoje bezpečnostních řešení zbavil. S investiční firmou TPG vytvořil společný bezpečnostní podnik jménem McAfee a vlastnil jej ze 49 %.

Podíl Intelu se postupně snižoval. V roce 2020 se McAfee vrátilo na burzu. V první polovině roku se mu dařilo a bylo v mírném zisku, neslo si ovšem dluh ve výši necelých pěti miliard dolarů. Letos za čtyři miliardy skupině Symphony Technology prodalo divizi zaměřenou na bezpečnost velkých firem.

Letos padají rekordy

Chtělo se totiž plně soustředit na spotřebitelský sektor. Tato sázka se mu vyplácí. Ve druhém čtvrtletí tohoto roku jeho příjmy meziročně vzrostly o 22 %, přičemž McAfee vykázalo 108 milionů dolarů čistého zisku. Bude-li dokončen, půjde o největší obchod v oblasti kyberbezpečnosti v historii.

Na tuzemský Avast si zase letos udělal zálusk americký podnik NortonLifeLock, který jsme dříve znali jako Symantec. Hodnota akvizice by se měla pohybovat kolem osmi miliard dolarů. Za zatím největší obchod v oblasti kyberbezpečnosti nicméně platí prodej Proofpointu investičnímu podniku Thoma Bravo. K transakci došlo letos a měla hodnotu 12,3 miliardy dolarů.

Kontroverzní (John) McAfee

Za dobu své existence se bezpečnostní produkty McAfee do určité míry staly postrachem, protože časově omezená dema byla předinstalovaná na řadě počítačů. John McAfee před lety velice svérázným způsobem radil, jak software (či spíše bloatware) nesoucí jeho jméno odinstalovat. Letos v létě kontroverzní podnikatel spáchal sebevraždu ve své cele.

Zdroje: CNN | finanční výsledky McAfee za 2. čtvrtletí 2021 | tisková zpráva McAfee (1 | 2) via The Verge  | tisková zpráva Proofpointu

Diskuze (3) Další článek: Superpočítač ověřil, jak dobře je vymyšlená planeta Arakis v legendárním románu Duna

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,