Bitcoin | Hacking | Severní Korea

Největší severokorejskou hrozbou nejsou už ani tak rakety, ale hackeři. Přes internet kradou kryptoměny i informace

Zatímco dříve strašily svět především severokorejské rakety a jeho jaderný program, nyní jsou patrně hlavní údernou zbraní Kim Čong-unova režimu hackeři. Zdá se, že specialisté z Pchjongjangu dokážou využít zranitelnosti počítačových systémů po celém světě. Paralyzují tak zdravotnická zařízení, kradou peníze nebo kopírují technologické postupy.

„Rozhodně si myslím, že oproti raketám představují tihle chlapíci silnější hrozbu,“ řekl magazínu Foreign Policy Simon Choi. Jihokorejský expert založil platformu IssueMakersLab zaměřenou na sledování severokorejských aktivit v oblasti kybernetické bezpečnosti. „Rakety jsou připraveni použít, ale ještě to neudělali. Hacking však vidíme všude kolem, každý den,“ konstatoval.

Spojené státy například v únoru oznámily stíhání tří severokorejských vojenských zpravodajců kvůli úloze, kterou sehráli v plánu na krádež měn a kryptoměn v hodnotě 1,3 miliardy dolarů z finančních a dalších společností.

„Severokorejští operativci, kteří místo zbraní používají klávesnice a kradou digitální peněženky místo pytlů s hotovostí, jsou přední bankovní lupiči světového formátu,“ prohlásil náměstek ministra spravedlnosti John Demers. Nakradené peníze mohou podle něho sloužit k financování vývoje zbraní.

Jihokorejské zpravodajské služby zase nedávno uvedly, že se Pchjongjang loni pokusil ukrást podrobné informace týkající se vakcíny proti koronaviru od firmy Pfizer. K dalším velkým akcím hackerů ve službách Kim Čong-una patřil už dříve útok na indickou jadernou elektrárnu zřejmě vedený snahou získat informace o používané technologii.

Choi tvrdí, že severokorejské hackerské aktivity jsou stále četnější a  profesionalizovanější. „Tamní hackeři v poslední době nesmírně rostou. Dříve stejně jako Čína nebo Spojené státy používali postupy založené na informacích z otevřených zdrojů. Nyní ale vykazují pokroky při odhalování slabin svých cílů,“ zdůraznil. „Když na to přijde, KLDR můžeme v hledání zranitelných míst považovat za světovou špičku,“ dodal.

Aktivity Pchjongjangu v kybernetickém prostoru podle Benjamina Reada, bezpečnostního odborníka firmy Mandiant, mohou být pro Západ v některých směrech nebezpečnější než ty čínské, ruské či íránské. Tvrdí, že severokorejský režim nerespektuje jakákoli pravidla a směsice jeho špionážních a ryze kriminálních činů vyvolává mimořádné potíže.

Článek připravila redakce E15.cz

Diskuze (23) Další článek: Okřídlený divočák DJI FPV Combo: Nejzábavnější a nejrychlejší dron se 4K

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,