Nejvíce patentů loni získalo IBM. Celkově jich ale v technice ubylo

Jestli je někdo v technologickém sektoru králem patentů, pak IBM. Firma jich loni získala 9100, tedy zdaleka nejvíce z celého oboru, a to již 26. rok v kuse. Za ní následovaly Samsung, Canon, Intel a LG. Informovala o tom společnost IFI Claims, která se výzkumem průmyslového vlastní zabývá.

Statistika firmy vycházela z dat Amerického patentového úřadu USTPO a vyplývá z ní, že 46 % všech udělených patentů v technologickém sektoru putovalo k americkým firmám, 31 % k asijským a 15 % k evropským. V souhrnu ale meziročně počet nových patentů klesl o 3,5 %.

Největší propad zaznamenalo Sony, které jich získalo o 21 % méně a spadlo tak na 15. pozici. Klesl také Google, který jich obdržel o 16 % méně a skončil na 11. místě nebo Qualcomm s propadem o 12 % a posunem na 8. místo.

A například Facebook, který se do tabulky 50 firem s největším počtem udělených patentů dostal v roce 2017 poprvé, z ní zcela vypadl. Oproti tomu čínské firmy posilovaly a získaly meziročně mnohem více patentů.

Co tento celkový propad způsobilo, není jisté, vedle Číny ale v množství technologických patentů posiloval ještě například Ford, hlavně kvůli jeho výzkumu v oblasti autonomních vozidel. Je také jediným automobilovým výrobcem, který se do top 10 dostal.

U IBM se podstatná část patentů pohybovala v oblasti kvantového počítání, umělé inteligence a cloudu. Jeden se týkal rovněž blockchainu.

Váš názor Další článek: Intel Optane H10: hybridní miniaturní SSD kombinuje paměti NAND flash a 3D XPoint

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,