Nejvýznamnější hardwarové novinky roku 2011

Tento rok pomalu končí a v krátkém přehledu se podíváme na nejdůležitější novinky z oblasti hardwaru, které se v tomto roce objevily.

Minulý rok jsme vám ve stejném článku na konci roku také představili přehled významných hardwarových novinek, které tvořily Apple iPad, elektronické čtečky knih, dvoujádrový ARM procesor, šestijádrový procesor Intel, hybridní čipy s integrovaným grafickým čipem, superpočítače s výpočetními grafickými kartami, první 3TB pevné disky a 1TB SSD, Microsoft Kinect a trojrozměrná technologie u monitorů.

Tento rok byl v mnohém podobný, některé technologie a zařízení, které se minulý rok teprve objevily, se již dočkaly nových verzí a většího rozšíření.

Apple iPad 2

Vynechat samozřejmě nemůžeme novou generaci nejprodávanějšího tabletu dneška – iPadu 2 od Apple. Nový model přinesl především výkonnější hardware, kamery a tenčí tělo. Významnější posun v nabídce služeb ale i ovládání pak přinesla nová verze operačního systému iOS 5.

ipad-2-da-man.jpg 

Nová verze v podobě iPadu 3 bude představena pravděpodobně jako u minulých verzí v prvním čtvrtletí roku 2012 (leden). Největší očekávání jsou v oblasti rozlišení displeje, které by mělo být dvojnásobné (2 048 × 1 536). Uvnitř by měl být opět ARM čip, tentokrát již vyrobený 28nm technologií. Zda bude čtyřjádrový, zatím není jasné, s velkou pravděpodobností ale půjde o nový model s označením Apple A6.

Podle nových odhadů se příští rok prodá až 100 milionů tabletů, takže můžeme těšit na bohatou nabídku i od dalších výrobců.

První 4TB pevný disk a 2TB SSD

Kapacita neustále roste, ať už se jedná o pevné disky či SSD. Výraznější posun se ale stal u SSD, v polovině roku OCZ představila 2TB SSD Z-Drive R2 do PC Express slotu, který je schopen dosáhnout rychlostí až 1,4 GB/s.

GetThumbNail.jpg 

Zatímco minulý rok měl největší dostupný pevný disk kapacitu 3 TB, tento rok se kapacita zvýšila pouze na 4 TB. Vývoj pevných disků brzdí nejen popularita SSD, které mají lepší vlastnosti a jsou technologicky vyspělejší, ale také nedávné záplavy v Thajsku. Následná až několikanásobně vyšší cena navíc odrazuje většinu zákazníků, kteří případně volí sice menší ale stejně drahé SSD.

GetThumbNail (1).jpg 

Už z principu nemá cokoli otáčivého s mechanickou konstrukcí výhled do budoucna příliš růžový, pevné disky však stále poskytují největší kapacitu vzhledem k ceně. Nové druhy paměti se ale již pomalu chystají na trh, takže uvidíme, jak dlouho pevné disky přežijí.

Čtyřjádrový ARM

Nvidia stihla ještě tento rok představit čtyřjádrový, respektive pětijádrový ARM SoC čip, který je k dispozici v rámci platformy Tegra 3. Čip je bohužel vyráběn starší 40nm technologií, příští rok bude ale ve znamení 28nm čipů, což umožní snížit spotřebu a zároveň i zvýšit výkon. S miniaturizací pochopitelně souvisí i menší rozměry, příští rok se tak chystá i čtyřjádrový ARM do mobilních telefonů.

NVIDIA-Tegra-3-Kal-El-Five-Core.jpg 

„Ultrabook“

Intel oficiálně představil nový segment tenkých notebooků, které musí splňovat určité parametry ohledně výkonu, rozměrů a podobně. Z obecného pohledu se jedná o nový standard notebooků, který nastolil především Apple s jeho MacBookem Air.

toshiba-portege-z830-ultrabook-series.jpg 

Velký rozmach ultrabooků se projeví až příští rok, kdy výrobci použijí nové 22nm čipy s architekturou Ivy Bridge, které budou mít nižší spotřebu a menší velikost. I když jsou zatím ultrabooky poměrně drahé, jejich cena by měla postupně klesnout a za několik let už možná budou všechny notebooky nahrazeny „ultrabooky“ v různých cenových hladinách.

Thunderbolt

Nové rozhraní s rychlostí 10 Gb/s, které pod kódovým označením Light Peak mělo pokořit rychlosti kolem 100 Gb/s díky optickému přenosu dat. Nakonec se první verze dočkala pouze mědi, přičemž kabel je na obou koncích aktivní. To umožňuje v budoucnu přejít bez výraznějších problémů na optická vlákna.

První společnost, která implementovala nové rozhraní do svých zařízení je Apple, příští rok se však objeví i u dalších výrobců, nejdříve u dražších modelů. Thunderbolt je zjednodušeně externí PCI Express rozhraní, lze ho tak velmi dobře použít i k propojení s externí dokovací stanicí, která může být vybavena i grafickou kartou a všemi potřebnými porty jako SATA 6 Gb/s, USB 3.0 a podobně.

AMD vzdalo „nejvýkonnější“ boj a Intel mobilizuje mobilní jednotku

Nová výkonné 32nm procesory s architekturou Bulldozer od společnosti AMD měly zasáhnout modely od Intelu na poli výkonu, po prvních testech bylo ale jasno. Intel se svou architekturou utekl AMD o větší krok než pouze o jednu generaci, především pak v oblasti efektivity - spotřeby i výkonu.

AMD tak oficiálně oznámila, že se nebude snažit vyhrát válku o nejvýkonnější čipy, ale místo toho se bude soustředit na své APU řešení, které kombinuje procesorová i grafická jádra a poskytuje tak dobrý poměr ceny a užitné hodnoty pro běžného uživatele.

Intel ale naopak trápí opačný segment, který se týká stále většího trhu malých mobilních zařízení, kde vládne architektura ARM. Intel se bude příští rok snažit prorazit ve vysoce konkurenčním prostředí se svým čipem Medfield.

Tablety jsou populárnější než netbooky

S výše zmíněnou zprávou o Intelu a jeho nově vzniklé mobilní jednotce souvisí i nedávné odhady analytiků, podle kterých ve třetím čtvrtletí poprvé překonaly prodeje tabletů samotné netbooky, které vlastně vytvořil Intel se svým dnes již nedostatečně úsporným procesorem Atom.

thumbnail-picture.JPG 

Na trhu se objevila nová vlna tabletů od velkých společností jako Amazon a podobně, příčku nejprodávanějšího tabletu však stále drží iPad. Tablety s Androidem zatím nemají příliš úspěch, důležitou složkou u těchto zařízení je totiž nabídka obsahu a přizpůsobených aplikací, která u Androidu není zrovna optimální.

První 28nm grafické čipy

Společnost AMD stihla ještě před koncem tohoto roku uvést novou generaci grafických karet řady Radeon HD 7000, konkrétně nejvýkonnější jednojádrový model Radeon HD 7970. Jedná se o první grafický čip, který je vyroben 28nm technologií a obsahuje neuvěřitelných 4,31 miliard tranzistorů na jednom kusu křemíku. Výkon tohoto čipu dosahuje v rámci DP (Double Precision) téměř na hranici 1 TFLOPS. Nová architektura GCN po vzoru Fermi posouvá směřování jádra na obecné výpočty, což umožní lepší použití v superpočítačích a velkých serverech.

Nvidia představí své 28nm řešení až na začátku příštího roku, nejočekávanější parametry jsou z oblasti spotřeby. AMD totiž představila technologií ZeroCore, díky které má i zmíněná výkonná grafická karta v klidu spotřebu pouze 3 W.

Nejvýkonnější superpočítač překonal 10 PFLOPS

Jak už jsme psali například v článku „Superpočítačová honba za výkonem“, nová generace superpočítačů začíná spoléhat především na univerzální výpočetní grafické karty, které poskytují mnohem větší výkon a lepší poměr spotřeba/výkon než klasické procesory.

I přes to se ale podařilo japonskému superpočítači K před měsícem překonat hranici výkonu 10 PFLOPS, přičemž je tvořen pouze specializovanými osmijádrovými procesory SPARC64 VIIIfx na frekvenci 2 GHz.

GetThumbNail (2).jpg 

Podle odhadů IBM by mělo lidstvo mít do roku 2020 k dispozici superpočítač s výkonem 1 EFLOPS. A na co jsou vlastně superpočítače dobré? O tom se můžete dočíst například v článku „Superpočítače počítají každý den, celý rok. Ale co počítají?“, nezapomeňte také na stručný přehled vývoje výpočetního výkonu v článku „Výpočetní výkon: od mozku až k superpočítačům“.

Rok 2012 před námi

Co nás čeká v roce 2012 se pokusíme dostat do dalšího samostatného článku, už teď je ale téměř jasný obsah, který se bude točit kolem nových pokročilých výrobních technologií, barevných elektronických čtečkách knih, displejů s vysokým rozlišením a možná se dostane i na další nadějné technologie, které by se podle odhadů měly v roce 2012 představit.

Diskuze (20) Další článek: Google+ bude mít příští rok možná až 400 milionů uživatelů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,