Malware

Nekonečný příběh: Na Google Play byl malware, tvářil se jako závodní hry

Co pár týdnů, to zpráva, že se na Google Play objevily aplikace infikované malwarem. A nyní je to tady opět – Lukas Stefanko, bezpečnostní výzkumník z ESETu objevil, že se v obchodě Googlu s aplikacemi objevil malware, který se vydával za závodní aplikace. Stáhlo si je přes půl milionů lidí.

Stefanko na to upozornil na svém Twitteru. Zveřejnil jména 13 herních aplikací od stejného vývojáře, které ve skutečnosti nebyly hrami, ale malwarem určených ke krádeži dat. Všechny tyto aplikace byly v době jeho tweetu dostupné volně ke stažení na Google Play.

Dvě aplikace byly navíc trendující, čímž hrozilo, že si je stáhne víc lidí. Nakonec si v součtu všechny infikované aplikace stáhlo 580 tisíc lidí, než je Google stihl smazat. Ten tak učinil až po upozornění od ESETu.

Když si člověk aplikaci stáhl, místo závodní hry se mu objevil špatně fungující náhled, který se zobrazil jen na pár sekund. Pak aplikace vždy spadla. V pozadí však software začal stahovat data z domény registrované v Istanbulu a nainstaloval zákeřný malware.

Google jen potvrdil, že aplikace porušily stanovy obchodu a byly z něj odstraněny.

Firma má s malwarem ve svém obchodě dlouhodobě problém, hlavně v porovnání s App Storem, kde jsou podobné incidenty výjimečné. App Store je ale na druhou stranu kritizován poctivými vývojáři, že je schvalování aplikací až moc přísné a zdlouhavé.

Je ovšem třeba zmínit, že útoků na Android je vzhledem k většímu počtu zařízení více a jen loni Google odstranil 700 tisíc infikovaných aplikací. Že jich v takovém počtu pár proklouzne vlastně není až tak překvapující. Je to podobné jako s Windows. Používanější systém více láká záškodníky a vzniká na něj daleko více škodlivého softwaru, což zvyšuje i pravděpodobnost jeho úspěšného průniku do koncových zařízení. Technicky přitom může být stejně, nebo i lépe zabezpečený než méně atakovaná konkurence.

Diskuze (14) Další článek: Startup HyperSurfaces hodlá změnit způsob, jakým interagujeme s fyzickým světem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,