Nekonečný spor mezi Googlem a Oraclem o právo na Javu pokračuje

Po roce se opět připomíná věčný soudní spor mezi Oraclem a Googlem o právo na použití Javy. Jen připomeneme, že vypukl před dlouhými devíti lety, kdy Oracle zažaloval Google za údajné porušení autorských práv, neboť bez patřičné dohody částečně využil základní knihovny Javy pro svůj Android.

Google tehdy oponoval, že kód použil v dobré víře (tzv. fair use), měl dohodu s původním majitelem Javy, Sunem, a jednalo se jen o API, které nelze tímto způsobem chránit.

Obě firmy slavily střídavé úspěchy, ani po dlouhých devíti letech však není zcela jasně rozhodnuto, strany se totiž průběžně odvolávají. Nyní celou kauzu připomněl Google, který se obrátil na americký Nejvyšší soud s tím, aby sám stanovil mantinely toho, co lze v případě zdrojového kódu chránit autorským právem a co už nikoliv.

Klepněte pro větší obrázek
Základní knihovny Javy v originálním znění a v Androidu. Podle Google je to jen API, které nelze omezovat autorským právem. Podle Oraclu platí pravý opak a chce miliardy dolarů.

Oracle na svém vlastním webu záhy zareagoval a vydal ostré stanovisko, že je aktuální tah Googlu neospravedlnitelný a firma doufá, že se Nejvyšší soud nebude případem vůbec zabývat. Nutno podotknout, že v minulosti soud už podobnou žádost Googlu opravdu odmítl.

V každém případě, Oracle žádá po Googlu dodatečné odškodné v řádu miliard dolarů, zatímco Google kontruje, že jen díky jemu a Androidu je Java stále na výsluní a jedním z nejpoužívanějších programovacích jazyků. Zároveň vedle Javy nabízí vývoj aplikací pro Android v novém jazyku Kotlin, který by jednou mohl být jakousi exit strategií, pokud by se spor s Oraclem dále komplikoval.

Diskuze (22) Další článek: Klimatické změny zvýší poptávku po iPhonech, myslí si Apple

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,