Nevyužitý potenciál. Vláda má akční plán pro IT

Vláda finálně schválila akční plán, jehož součástí je také podpora informačních technologií. Řeší dostupnost rychlého internetu a přiznává, že IT v Česku má ne zcela využitý potenciál.

Vláda počátkem prosince finálně schválila takzvaný akční plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, který měl původně být dořešen už během září. Jeho součástí je také podpora informačních a komunikačních technologií. Akční plán má být jednou z odpovědí státu na to, jak dlouhodobě problematickou otázkou ICT řešit.

Vláda na plánu pracovala s tripartitou a dalšími partnery. „Po dnešní diskusi je evidentní, že zejména ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu by se měla intenzivněji věnovat otázce koordinace postupu ze strany vlády a rádi bychom do diskuse o budoucnosti informačních technologií také více zapojili zejména podnikatelskou sféru,“ sdělil už v červnu premiér Bohuslav Sobotka.

Informační technologie jsou v rámci plánu mezi osmi hlavními prioritami vlády. Konkrétně šestý bod říká, že by mělo dojít ke „zvýšení potenciálu ICT sektoru prostřednictvím budování rozvinuté infrastruktury umožňující přístup k vysokorychlostnímu internetu i prostřednictvím podpory sdílených služeb“.

Rychlejší připojení pro všechny

To mimo jiné znamená zasazení se o budování kvalitního internetového připojení na území České republiky. „Vláda se zasadí o vybudování dostatečně rozvinuté a dostupné technologické základny v ČR v podobě adekvátní infrastruktury umožňující vysokorychlostní přístup k internetu. Prostřednictvím podpory sdílených služeb vláda přispěje ke snižování investičních nákladů a nákladovosti procesů a zvyšování efektivity činností v podnicích. Zkoncentrováno bude také strategické řízení ICT ve veřejné správě do gesce ministerstva vnitra,“ píše se v dokumentu.

Klepněte pro větší obrázek
Je evidentní, že ICT ano. Premiér Bohuslav Sobotka. Foto: E15

Takzvaný broadband už se skutečně řeší. Prozatím zejména z pohledu evropských dotací. Na budování rychlého internetu má do Česka přitéci 14 miliard korun. Je to součást vize, že by do roku 2020 měl každý mít přístup k internetu o rychlosti minimálně 30 Mb za sekundu a každý druhý pak rovnou k 100 Mb za sekundu. Pro skutečný rozvoj budou ale důležité ony zmiňované „sdílené služby“ a podobně. Stát by například měl zajistit, aby budování sítí nebránila zbytečné byrokracie při výkopech a tak dále.

Vláda v akčním plánu tvrdí, že se o budování rychlých sítí zasadí, protože „sítě pro vysokorychlostní přístup k internetu umožňující přenosovou rychlost alespoň 30 Mb/s patří mezi základní infrastrukturu státu a jsou významným komunikačním prostředkem moderního hospodářství, nepostradatelným nástrojem znalostní společnosti, v níž se uskutečňuje dělba práce a která se orientuje na produkci služeb s vysokou přidanou hodnotou“, s čímž nelze nesouhlasit.

Dokument mluví také o nutnosti překonat „digitální propast“ mezi městy a venkovem. Jde o takzvaná bílá místa, kam komerční provideři nechtějí vzhledem k nejisté návratnosti investovat. To by v podstatě měly řešit již zmiňované dotace, ke kterým aktuálně probíhají konzultace.

Ne zcela využitý potenciál

Vláda ve strategickém dokumentů také přiznává, že „český ICT sektor má velký, dosud ne zcela využitý potenciál“, což by se mělo změnit. Uznává také, že informační technologie „prostupují všechny obory lidské činnosti“ a že „bez nich nelze efektivně realizovat podnikatelské záměry, ani zvyšovat kvalitu života společnosti“.

 

Vláda uznává, že ICT sektor má velký, dosud ne zcela využitý potenciál.

 

„Vláda proto podpoří rozšíření a zvýšení a nabídky nových informačních systémů, ICT řešení a vysoce sofistikovaných ICT nástrojů a služeb a nových softwarových produktů a služeb, moderních a pokrokových digitálních služeb a aplikací. Prostřednictvím podpory sdílených služeb chce vláda přispět ke snižování investičních nákladů a nákladovosti procesů a zvyšování efektivity činností v podnicích, a tím ke zvyšování jejich konkurenceschopnosti. Dojde k úsporám z rozsahu, kdy sdílené služby mohou být nabízeny a poskytovány více uživatelům současně.“

Akční plán je koncipovaný pro konec letošního a celý příští rok. Každé opatření má gestora, termíny a indikátory plnění. V případě rychlého internetu jsou garanty ministerstvo průmyslu a obchodu a CzechInvest a mezi indikátory patří získání dotací. Ustanoven byl také monitorovací výbor, který by měl na dotační program OPPIK dohlížet. Jeho členem i prezident ICT Unie Svatoslav Novák.

Česká vláda už dříve ICT zařadila mezi programové priority a do koaliční smlouvy. V obou případech ale spíše pod nátlakem právě skupin jako ICT Unie či Svaz průmyslu a dopravy. Minimálně ministerstvo vnitra každopádně na větší koordinaci celé oblasti více tlačí. Ministr vnitra Milan Chovanec například povede nově vytvořenou Radu vlády pro informační společnost.

Diskuze (21) Další článek: Rychlá reakce: Španělští vydavatelé nechtějí přijít o Google News

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,