Nokia předčila očekávání, vydělala miliardu eur za čtvrtletí a chce se svézt na vlně 5G

Nokia už sice není králem mobilních telefonů (tuto část v roce 2014 odkoupil Microsoft), ale daří se jí stále lépe v dalších segmentech – síťové a mobilní technologie, chytrá zařízení (akvizice Withings) a nesmíme zapomenout ani na solidní zásobu patentů.

S novými finančními výsledky za poslední čtvrtletí se Nokia pochlubila příjmem 6,67 miliardy eur s rekordním ziskem před zdaněním v podobě jedné miliardy eur, přičemž analytici očekávali o přibližně 110 milionů eur méně. Meziročně se jedná o růst o 7 %. Největší příjem (90 %) Nokie je zajištěn ze síťových technologií (Nokia Networks), ve kterých Nokia posílila i akvizici společnosti Alcatel-Lucent v roce 2015.

Největším trhem pro Nokii a její síťový byznys je USA (30 % prodejů), v případě Číny a Asie došlo k mírnému propadu prodejů. Snadné a značné zisky má Nokia z patentů, které se týkají jak síťových, tak obecně i mobilních technologií (zaměřují se i na telefony), avšak s nástupem 5G s nimi nelze počítat do nekonečna.

Proto se Nokia už v předstihu připravuje na rozmach 5G, aby byla schopná vytvořit silnou konkurenci na trhu a dodávat vlastní řešení a technologie. A samozřejmě získat nové patenty v této oblasti.

Větší nasazování sítí 5G se očekává kolem roku 2020 a v tu dobu už pochopitelně musí být vše připraveno, vyzkoušeno a musí být uzavřené dohody s největšími hráči na trhu. Nokia počítá s tím, že v rámci čistého zisku bude v plusu právě kolem roku 2020.

Nokia Sleep: i na takové produkty z oblasti zdraví se Nokia zaměřuje:

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (7) Další článek: Edge se rozšíří na další platformu, od příštího měsíce bude fungovat i na iPadech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,