Notebooky budou trvale připojeny k mobilní síti, přiblíží se vlastnostem mobilů

  • Chystané počítače a notebooky s Windows budou neustále připojené k internetu
  • Zařízení tak budou mít podobné vlastnosti jako mobilní telefony
  • Přechod podporuje ARM, Qualcomm, Intel i AMD

Přichází nová generace počítačů, notebooků a dalších forem zařízení, která budou neustále připojená k internetu, podobně jako to začíná být standardem u mobilních telefonů. Na novou éru už se připravují technologičtí velikáni jako Qualcomm, Intel, AMD, ARM a také Microsoft, který stojí za nejrozšířenějším desktopovým operačním systémem Windows.

Internet je v domácnostech už běžnou součástí podobně jako třeba elektřina a využívat počítač či notebook bez internetu už dnes znamená velmi omezené možnosti. Internet umožňuje komunikaci, posílání souborů, zálohování, týmovou spolupráci a další důležité prvky, které se staly standardem našeho života.

Ale zatímco u mobilních telefonů je neustálé připojení k síti a internetu více méně běžné, u počítačů, notebooků nebo tabletů se k výraznějšímu přechodu teprve vše chystá. S novou vlnou zařízení bychom se tak měli dočkat mnohem většího nasazení integrované internetové mobilní konektivity.

Integrované modemy všude

Jedním z největších výrobců mobilních modemů je Qualcomm, který je známý právě z oblasti mobilních telefonů. Jeho vlastní čipset Snapdragon 835 je dodáván v kombinaci s modemem X16 LTE, což umožňuje snadné nasazení v mobilních zařízeních.

Vlastní modemy už ale vyrábí i Intel (XMM 7560 LTE), který tak chce nabídnout podobné kompletní řešení jako má Qualcomm, kombinující procesor, grafiku a modem pro mobilní internetové připojení. Intelu se v rámci LTE modemu podařilo dohnat nejnovější technologie a nelze se tak divit, že dokonce i Apple ho používá v některých modelech iPhonů a iPadů (dle země a frekvencí) místo modemu od Qualcommu.

Oba výrobci pilně pracují na modemech pro novou generaci rychlé mobilní sítě 5G, která obecně odstartuje kolem roku 2020.

Pokud jde o zařízení postavených na čipech s instrukční sadou x86, může pro ně Intel snadno nabídnout kompletní řešení kombinující procesor a modem. AMD se v tomto směru spojilo s Qualcommem, který bude dodávat LTE modemy pro platformu s jeho čipy Ryzen Mobile.

Počítač jako mobilní telefon

Microsoft ve spolupráci s Intelem rovněž chystají nové technologie, které přiblíží klasické počítače, notebooky či tablety blíže k funkcím, na které jsme zvyklí z mobilního telefonu.

Hlavní funkcí je neustále připojení k internetu a komunikace zařízení, i když je v hlubokém spánku. Spotřebovává tak sice naprosté minimum energie, ale pravidelně stahuje zprávy, e-maily, oznámení a dokáže se vzbudit například příchozím hovorem přes Skype a podobně. Zkrátka podobně jako uzamčený mobilní telefon.

Nová technologie nese označení „Modern Standby“ a měla by napravit dřívější systém „Connected Standby“, který trpěl na řadu problémů s nekompatibilitou. U této technologie totiž musí dojít k optimalizaci na úrovni procesoru, hardwaru, ovladačů a operačního systému.

Pokud budete chtít systém odpojit od sítě, bude to samozřejmě možné. Výhodou ale je, že i v odpojeném režimu bude fungovat hlasové odposlouchávání a můžete tak podobně jako mobilní telefon probudit zařízení pomocí hlasového povelu „Hey Cortana!“ a využít tak její funkce.

Dva nové hybridy s ARM a Windows 10

Mezi první ukázková zařízení s novým trendem „Always Connected“ patří dva nové modely hybridů od Asusu a HP, které jsou postavené na procesorech s architekturou ARM.

Asus NovaGo 2v1 má 13,3palcový displej s rozlišením Full HD (100% sRGB), používá mobilní čipset Qualcomm Snapdragon 835 na frekvenci 2,6 GHz s grafikou Adreno 540 (710 MHz) a může mít 4 GB až 8 GB operační paměti LPDDR4. Vnitřní flash úložiště může mít kapacitu 64 GB, 128 GB nebo 256 GB.

Mezi porty jsou dva USB 3.1, výstup na sluchátka a mikrofon, slot pro nanoSIM (modem Qualcomm X16 LTE, rychlost až 1 Gb/s), microSD kartu a výstup HDMI. Klávesnice je podsvícená a touchpad obsahuje i snímač otisku prstů. Integrovaná webkamera v displeji má rozlišení 720p, nechybí Wi-Fi 802.11ac a dvojice reproduktorů.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 10 S nebo Windows 10 Pro, přičemž se pyšní neuvěřitelnou výdrží na baterie. Při běžném zatížení vydrží na jedno nabití až 22 hodin, v uspaném ale připojeném režimu přes 30 dní.

Druhým kouskem je tablet s připojitelnou klávesnicí HP Envy x2, který má 12,3palcový displej s rozlišením Full HD, stejnou platformu i konfiguraci a výdrž kolem 20 hodin na jedno nabití a 29 dní v režimu spánku, kdy je ale stále připojený k internetu.

Vítězná kombinace?

Levná zařízení na platformě ARM, která budou neustále připojená k internetu a budou mít „klasický“ operační systém Windows? To by mohlo způsobit změnu na trhu, alespoň z pohledu levných modelů, které nejsou určené pro náročné použití.

Oproti dřívějšímu pokusu s Windows RT totiž budou Windows 10 S a Windows 10 Pro ve verzi pro ARM obsahovat emulátor instrukční sady x86 (32-bit), takže bude možné spouštět i staré a běžné aplikace, které nebyly původně určené pro nové úsporné čipy ARM. Microsoft dle informací navíc technologie postavil poměrně efektivně a překlad se bude provádět z části jen jednou, poté už se upravený kód bude spouštět rovnou z disku nebo operační paměti.

Pochopitelně nelze čekat, že výkon bude stejný jako při běhnu pomocí nativního x86 hardwaru, ale vzhledem k tomu, že většina aplikací „čeká“ na uživatele a většinu času vlastně nic nedělá (Word, Skype a podobně), neměl by to být při běžném používání problém.

Diskuze (18) Další článek: Bitcoinové šílenství vyšvihlo Coinbase mezi nejstahovanější aplikace. V Česku jede víc než Gmail

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,




Aktuální číslo časopisu Computer

Jak používat VR k práci

Megatest 18 levných monitorů

Test lokátorů s Bluetooth

Průvodce nákupem RAM