Nové datacentrum Seznamu vyjde na 200 milionů

Datové centrum Seznam nakonec vyjde na 200 milionů korun a stát by mohlo už zhruba za rok. Jedno z těch stávajících hodlá firma opustit. Zatím neví které.

Připravované velké datové centrum Seznamu nakonec vyjde na zhruba 200 milionů korun. Největší tuzemská internetová firma nyní dokončuje jednání s úřady a na začátku příštího roku chce na pozemku v Horních Počernicích začít stavět s tím, že začátkem roku 2015 má spustit ostrý provoz. Společně s tím Seznam opustí jedno ze dvou stávajících datových center, kde si prostory pro své servery pronajímá. V novém centru vytvoří i několik nových pracovních míst.

O tom, které ze současných prostor společnost opustí, prozatím není jasno. „Našim partnerům jsme poslali seznam především technických požadavků a po jednáních se rozhodneme,“ sdělil pro Connect.cz technický ředitel Seznamu Vlastimil Pečínka s tím, že termín nelze odhadovat. Požadavky mají nicméně vycházet z centra, jež si Seznam aktuálně staví. „Budeme chtít podobné prostředí,“ dodal Pečínka.

Klepněte pro větší obrázek
Logo Seznamu bude svítit i v Horních Počernicích.

Firma aktuálně hostuje své servery a data v datových centrech Nagano (patří Telefónice) a TTC. Obě centra se doplňují, a jakmile by v jednom došlo k výpadku, jeho zátěž převezme to druhé. Stejný model hodlá Seznam uplatňovat také se svým komplexem. Jeho výstavba by měla odstartovat už v lednu nebo únoru příštího roku a finálnímu spuštění budou předcházet 3 měsíce testovacího provozu.

Firma plánuje tendry na dodavatele služeb z mnoha oblastí. Například se řeší i softwarový nástroj pro správu celého centra. Samotný projekt zajišťuje společnost Altron.

Peníze ze svého

Výstavba datového centra tuzemské internetové jedničky bude rozdělena do 4 fází, jež mají být rozloženy do následujících 10 let. Největší objem práce a peněz připadne na fázi první, tedy samotnou výstavbu, projektování, zprovoznění, a stěhování IT infrastruktury (servery a podobně). Tento zhruba roční proces spolyká drtivou většinu peněz a investice se promítne ve fiskálním roce 2014.

Seznam kompletní částku investuje ze svého a nepočítá s žádnými dotacemi. Součástí objektu bude i dohledové centrum, kde bude prozatím nespecifikovaný počet zaměstnanců hlídat a obstarávat provoz celého datacentra. Společnost plánuje některé své současné zaměstnance přesunout do nové budovy a zřejmě nabere i některé další.

Další fáze mají být určeny zejména pro další vývoj. První etapa například počítá s 62 serverovými racky, testovací laboratoří a odběrem 310 kilowatt, zatímco ve finále by mělo být do provozu uvedeno až 192 racků a počítá se s odběrem 1 megawatt. Zhruba 49 procent nákladů datového centra bude tvořit právě na energie. „Staneme se tak zajímavým hráčem pro prodejce elektřiny,“ sdělil Pečínka.

Seznam chce, aby datové centrum bylo co nejvíce efektivní, kapacita 192 serverových racků by tedy do budoucna měla být dostačující. „Počítáme se zahušťováním, což v podstatě znamená, že se výkon serverů neustále zvyšuje a jejich velikost a spotřeba naopak výrazně snižují,“ řekl pro Connect.cz manažer datových center v Seznamu Marek Leš. I proto Seznam v rámci své laboratoře testuje servery Moonshot od HP, které využívají malé a na spotřebu šetrné mobilní čipy.

Solární panely a další

Zástupci Seznamu tvrdí, že se firmě datové centrum vyplatí a zároveň představuje konkurenční výhodu. „Samozřejmě bychom mohli nadále využívat pronajaté prostory. Nesmíme ale zpohodlnět a musíme zkoušet nové věci. To je to, proč stále dokážeme držet krok s Googlem,“ zmínil se v rozhovoru Pečínka.

Společnost plánuje, že se investice do komplexu vrátí během 6 až 8 let s tím, že šetřit se začne už od druhého roku provozu. Do budoucna se počítá i s dalšími inovacemi, které mohou přinést další úspory a výhody. Součástí projektu je například 135 solárních panelů umístěných na střeše datacentra. Ty ale v první fázi zapojeny být nemají.

Investice 200 milionů korun v sobě nezahrnuje náklady na IT technologie. Seznam do svého datacentra přestěhuje servery a podobně z jednoho centra, které opustí, a zároveň nezávisle na dvousetmilionovém rozpočtu bude zařízení nadále přikupovat.

Samotná migrace dat bude zřejmě záležitostí na delší dobu. Kapacita úložného prostoru Seznamu nyní činí zhruba 13 PB dat. „Když jsme migrovali 4 PB dat z našeho e-mailu, trvalo to možná rok,“ přiblížil Marek Leš. Datové centrum počítá se standardem TIER 3+ a fyzicky má být dobře zabezpečeno, už jen proto, že se v něm budou pohybovat pouze lidi ze Seznamu. Pro přístupy bude například sloužit biometrika snímající krevní řečiště.

Seznam má aktuálně kolem 2400 kusů serverového hardwaru, 5 tisíc procesorů s 54 tisíci jádry, 105 TB paměti RAM a 8400 operačních systémů. V jednom současném datovém centrum měsíčně spotřebuje 200 MWh elektřiny a Seznam v každém z nich zabírá 80 racků a zhruba 150 metrů čtverečních hrubé plochy.

Diskuze (11) Další článek: Seznam denně čelí hackerům. Založil kybernetický bezpečnostní tým

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,